logo

Îndemn către autorități să participe la proiecte de purificare a naturii și de energetizare


https://www.ipn.md/index.php/ro/indemn-catre-autoritati-sa-participe-la-proiecte-de-purificare-7967_1095243.html

În Republica Moldova, de mai bine de 30 de ani, nimeni nu s-a preocupat de problema energitizării pentru că nimeni nu s-a gândit vreodată că se poate ajunge la momentul în care țara va rămâne fără resurse energetice. O spune directorul general al Consorțiului Internațional „Implementare a Inovației” (CPI&TT), Ion Rață. Împreună cu inventatorul și antreprenorul român Iuliean Horneț, de la EcoHornet, România, Ion Rață a îndemnat conducerea țării să participe la proiecte de purificare a naturii și, totodată, de energetizare.

„Pentru că am avut energie foarte ieftină am uitat de faptul că ea nu este veșnică. Situația de astăzi ne dictează, ne impune să luăm măsuri de urgență, dar în același timp, să fim foarte atenți cu mediul”, a declarat Ion Rață într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit lui, Consorțiul Internațional „Implementare a Inovației” are elaborate peste 40 de proiecte inovaționale. Una dintre direcții este energia. Întrucât este cunoscută ponderea deosebită în știința europeană a inventatorului român Iuliean Horneț și locul de frunte în domeniul energetic, a fost invitat în Republica Moldova.

Ion Rață a menționat că există ambiția ca timp de doi ani, implementând tehnologii de ultimă generație, să se ajungă chiar și la exportul unei părți din energie. „Republica Moldova, pe lângă lipsa de energie, are și un vacuum în ceea ce ține de modernizarea tehnologiilor. Avem practic industrializarea la pământ. De ce vorbesc despre industrie? Pentru că energia joacă rolul principal în orice tehnologizare. Este energie ieftină și accesibilă și aceasta înseamnă că este accesibilă și modernizarea industrială a Moldovei”, a spus Ion Rață.

Directorul CPI&TT  precizează că este necesară o abordare științifică a acestei probleme. În contextul reformei învățământului superior, se propune să fie create ateliere de lucru pe lângă laboratoarele existente. În cadrul acestora, studenții să poată participă în procesul inovativ, iar la ele să fie invitat și inventatorul și antreprenorul român Iuliean Horneț.

Iuliean Horneț promovează ideea utilizării biomasei ca o alternativă a energiei fosile. Chiar și biomasa din deșeurile menajere poate fi folosită ca energie termică, electrică. Sunt create toate echipamentele necesare, acestea asigurând o depoluare a solului, apei și aerului.

„Vrem să aducem omenirii cea mai bogată soluție, cea mai abundentă bogăție pe care o are planeta – biomasa. De ce vrem să facem asta? Pentru că avem cu ce. Biomasa este sursa pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu. Pe lângă celelalte folosințe pe care le are – medicale și de hrană – iată că ea poate fi folosită și se folosește din cele mai vechi timpuri sub formă de energie primitivă, dar care a adus omenirea până la acest nivel”, a declarat Iuliean Horneț în aceeași conferință de presă la IPN.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.