77 de filme documentare, 21 dintre care la Secțiunea principală, vor fi proiectate în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar Cronograf, care începe astăzi, 25 mai, la Cinematograful „Odeon” . Timp de șapte zile, spectatorii vor avea posibilitatea să urmărească filme în cadrul a patru secțiuni, dar și filme înafara competiției. Noutatea ediției din acest an este Cronograf & Music – o simbioză dintre film și muzică în aer liber, cu acces gratuit, transmite IPN.
Până la amiază, la Secțiunea pentru copii, tineri și la Secțiunea cadRO, intrarea la proiecții va fi liberă. La Secțiunea principală, după ora 15.00, intrarea este pe bază de bilete sau abonamente. Costul biletelor va reprezenta contribuția fiecărui spectator la premiul Simpatia Publicului. „Ne-ar plăcea să fie sălile pline la fiecare proiecție. La evenimentul care va avea pe pietonală, Cronograf& Music, vor fi instalate câteva sute de scaune, sper ca și acolo publicul să le umple”, a menționat directorul FIFD Cronograf, Virgiliu Mărgineanu, într-o conferință de presă.
Natalia Cernat, reprezentantă a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, care susține financiar festivalul, a remarcat că, pe lângă faptul că acesta contribuie direct și indirect la dezvoltarea cinematografiei autohtone, evenimentul promovează imaginea țării pe plan internațional. Anul acesta Agenția susține două dimensiuni ale festivalului, Cronograf & Music și Turneul Cronograf în 20 de localități ale țării, datorită căruia oamenii din localitățile din afara Chișinăului vor putea viziona cele mai noi filme documentare la ei acasă.
Unul dintre membrii juriului, președintele Uniunii Cineaștilor din Kârgâzstan, Taalaibek Kulmendeev, a făcut o paralelă între filmul din Kârgâzstan și cel moldovenesc. „Filmul kârgâz este interesant și original, este foarte asemănător cu cel care este în Republica Moldova. Situația este asemănătoare, dar filmul în Kârgâzstan există nu datorită susținerii statului, dar datorită eforturilor tinerilor”, a adăugat Taalaibek Kulmendeev.
La secțiunea cadRO vor fi prezentate 12 documentare despre români și comunitățile de români de pretutindeni. În cadrul Secțiunii Producție Locală participă opt documentare selectate din 15 depuse. Secțiunea Un Like pentru Documentar a adunat zece filme documentare care abordează tematici importante și relevante tinerilor și adolescenților. Cronograf Junior este un eveniment special care invită copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani pe 25 și 26 mai să urmărească trei documentare de scurt metraj despre copiii din diverse colțuri ale lumii.