logo

Încep negocierile pe marginea agendei de implementare a Acordului de Asociere


https://www.ipn.md/index.php/ro/incep-negocierile-pe-marginea-agendei-de-implementare-a-acordului-de-7965_1009776.html

Prima întrunire pe marginea agendei de implementare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, care implică şi crearea Zonei de Liber Schimb, va avea loc la Chişinău pe 19 decembrie, joi. Agenda va stabili noua generaţie de instrumente pentru completarea acţiunilor de mai departe. Totodată, va fi discutată modalitatea de finanţare a priorităţilor.

Informaţia a fost comunicată de către viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza, în cadrul primei conferinţe a forumului anual de discuţii privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, organizat la Chişinău, transmite IPN.

Iulian Groza a menţionat că agenda de implementare a Acordului de Asociere prevede acţiuni pentru câţiva ani înainte, iar la fiecare 3 ani această agendă va fi revizuită. „Cel mai important lucru la această etapă este să cădem de acord pe marginea agendei, pe care dorim să o avem aprobată înainte de semnarea Acordului de Asociere. Deoarece, după câteva săptămâni de la semnare, acordul va începe să fie aplicat în mare parte, în afară de acele domenii în care este nevoie de o perioadă de tranziţie cu datele deja stabilite”, a spus oficialul.

Comisia Europeană a decis, săptămâna trecută, acordarea Republicii Moldova a unei asistenţe financiare suplimentare de 35 mln euro, oferite în baza principiului „mai mult pentru mai mult" al Parteneriatului Estic. Această asistenţă va fi direcţionată pentru a susţine implementarea reformelor necesare în unele domenii în perioada de tranziţie. Iulian Groza a comunicat că autorităţile de la Chişinău au căzut de acord cu Parlamentul European ca Acordul de Asociere să fie semnat la sfârşitul lunii septembrie anul viitor şi ratificat înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Forul de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova a fost organizat de către Asociaţia Pentru Politică Externă şi Fundaţia germană Friedrich Ebert, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.