logo

Încă nu sunt agreate toate adresele secțiilor de votare de peste hotare


https://www.ipn.md/index.php/ro/inca-nu-sunt-agreate-toate-adresele-sectiilor-de-votare-8008_1076736.html

Autoritățile de la Chișinău încă nu au agreat toate adresele unde urmează să fie deschise secții de votare peste hotare, pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Există riscuri, în contextul pandemiei COVID-19, care ar putea forța schimbarea locului anumitor secții chiar înainte de scrutin. Mai aproape de alegeri, autoritățile vor pune în aplicare un instrument de înștiințare timpurie prin care alegătorii din străinătate să primească informații actualizare despre locul votării, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, a declarat că în afara Republicii Moldova urmează să fie deschise 139 de secții de votare, în 36 de țări. Autoritățile de la Chișinău solicită acceptul statelor de a deschide pe teritoriul lor secții de votare, însă decizia aparține acestor țări. Dacă vor fi impuse anumite restricții în contextul evoluției pandemice, acestea devin regulă, care trebuie respectată.

„Există anumite situații, evoluții, de care suntem conștienți că pot apărea, se pot întâmpla. De aceea, prima soluție pe care am propus-o noi, atunci când apare imposibilitatea de a deschide o secție de votare, opțiunea alternativă ar fi votul în cea mai apropiată secție de votare care este deschisă. Avem câteva elemente care urmează a fi definitivate în raport cu câteva state”, a notat ministrul.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, a menționat că, potrivit legii, în secțiile de votare pot fi transmise până la cinci mii de buletine de vot. De asemenea, a fost permisă votarea în baza buletinului de identitate, carnetului de marinar, dar și în baza pașaportului cu terminul de valabilitate expirat.

Dorin Cimil a menționat că CEC propune completarea instrucțiunii aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, prin care să fie permis amenajarea în secția de votare a unui loc special unde vor putea vota persoanele cu febră. Este vorba despre o masă și o urnă la care să aibă acces acești alegători, iar ulterior să fie asigurate toate măsurile sanitare.