logo

Încă nu putem vorbi despre ireversibilitatea reformelor, Iurie Leancă


https://www.ipn.md/index.php/ro/inca-nu-putem-vorbi-despre-ireversibilitatea-reformelor-iurie-leanca-7978_1007427.html

Nu putem vorbi despre caracterul ireversibil al reformelor în Moldova, deoarece nu am depăşit faza în care acestea să fie atât de înrădăcinate încât să producă schimbări la nivel de societate, să schimbe mentalitatea, să o facă imună la fluctuaţiile politice. Declaraţia a fost făcută de către prim-ministrul Iurile Leancă în cadrul unui interviu pentru IPN.

„Deşi în sistemul judiciar avem mulţi judecători profesionişti şi corecţi, actul justiţiei rămâne veriga slabă în construcţia democratică a statului. Am fost martori în ultimii ani la decizii răsunătoare ce au permis preluarea pe cale frauduloasă a controlului anumitor instituţii, decizii care, dacă ar fi fost aplicate, ar fi pustiit visteria statului şi ameninţat securitatea naţională”, a specificat şeful executivului.

Iurie Leancă a spus că nu în zadar, Ministerul Justiţiei şi Procuratura Generală au format un grup de lucru, cu concursul experţilor europeni, care va veni în scurt timp cu un concept de reformare a procuraturii, iar Comisia Europeană oferă Moldovei un sprijin considerabil în acest domeniu.

„Reţete de transformare a acestor instituţii putem găsi la ţările baltice, în Bulgaria sau România, unde, chiar dacă lucrurile nu sunt ideale, am văzut multe realizări. Reforma poliţiei noastre este în toi. Este o schimbare complexă: unele elemente noi funcţionează, altele aşteaptă să fie puse în aplicare – alternativă nu există, trebuie să continuăm schimbările începute în toamna anului 2009”, a adăugat oficialul.

Totodată, premierul s-a referit şi la principalele atuuri ale Republicii Moldova în calea ei de integrare europeană, remarcând că acestea constau în faptul că ţara are oameni pregătiţi, cu dexteritate, gată să se dedice proceselor de reformare. În plus,
Moldova se bucură de încredere şi este sprijinită de importante structuri europene şi internaţionale.