logo

În ultimele zile se petrec crime deosebit de grave în cadrul SIS, colonel în rezervă


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-ultimele-zile-se-petrec-crime-deosebit-de-grave-7967_1091559.html

Alexei Serebreanschi, colonel în rezervă SIS, fost șef al spionajului extern, susține că în ultimele zece zile se produc un șir de crime deosebit de grave și fără precedent în cadrul Serviciul de Informații și Securitate, despre care el a atenționat anterior public. Potrivit lui, este vorba despre crearea și utilizarea ilegală de către SIS a unei rețele de Telegram canale anonime pe care se distribuie masiv în spațiul public informații din cadrul SIS ce constituie secret de stat. Este divulgată identitatea ofițerilor de informații și securitate și detaliile unor operațiuni secrete SIS, sunt lansate știri false, ofense, calomnii, injurii și campanii de denigrare a ofițerilor activi și foștilor ofițeri SIS, precum și a persoanelor publice incomode și politicienilor din Republica Moldova.

„Vă informez că în cadrul SIS, de mai mulți ani, activează un grup organizat criminal, compus din ofițeri de rang înalt, la nivel de șefi de direcții, specializat în fabricarea și răspândirea știrilor false, dezinformare, furtul și divulgarea informațiilor atribuite la secretul de stat, utilizarea în interes personal și criminal a resurselor Serviciului, realizarea provocărilor în mediul online din Republica Moldova, șantajul politicienilor și persoanelor publice. Din cadrul acestui grup organizat criminal fac parte ofițeri activi de rang înalt, reprezentanți oficiali ai SIS peste hotare, foști ofițeri, jurnaliști, bloggeri, formatori de opinie și alte persoane ce se manifestă activ în spațiul public – toți ei reprezintă o armată întreagă de trolli care acționează la comanda acestui grup criminal din cadrul SIS”, a declarat Alexei Serebreanschi într-o conferință de presă la IPN.

Colonelul în rezervă SIS afirmă că Telegram canalele SIS au devenit arma principală de luptă și între diferite „clanuri” din cadrul instituției. „În funcții cheie în cadrul SIS se află de mai mulți ani un grup de persoane incompetente, implicate în activități ilegale și criminale, care au fost numite  pe timpul lui Plahotniuc, au lucrat plenar pentru a-l susține pe Dodon și conduc până în prezent direcțiile de bază în cadrul SIS. Ciumacenco, Ojog, Racoviță, Pavliuc, Cuzmin sunt protejați, coordonați și dirijați până în prezent de către Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon. Toate aceste persoane figurează în dosare penale și toți sunt implicați în crime”, a afirmat Alexei Serebreanschi.

Acesta a făcut apel către directorul SIS, Alexandru Musteața, numit recent în funcție, să ia măsuri în privința acțiunilor celor care compromit instituția. „Așa cum s-au adeverit toate cele declarate de mine în precedentele conferințe de presă, Vă previn, domnule director, că, în cazul în care nu veți lua măsuri urgente față de conducătorul real al SIS, Artur Gumeniuc și oamenii lui din SIS, într-o perioadă scurtă, ei vă vor compromite ireversibil”, a mai spus fostul șef al spionajului extern.

De asemenea, Alexei Serebreanschi s-a adresat și președintei țării . „Noi apreciem decizia dumneavoastră de a numi la funcția de director SIS o persoană din afara sistemului, practică democratică utilizată la toate serviciile speciale europene.  Însă, există riscul ca Artur Gumeniuc, consilierul lui Dodon, prin intermediul oamenilor săi loiali din cadrul sistemului, să blocheze și să compromită toate ideile nobile ale domnului Alexandru Musteața.  Vă rog insistent pe această cale să interveniți de pe poziția dumneavoastră de șef al statului pentru a stopa toate ilegalitățile care se petrec astăzi în cadrul SIS și a iniția în cadrul instituției o reformă adevărată care ar permite SIS să devină într-adevăr un serviciu care asigură securitatea statului Republica Moldova și nu a unui grup organizat criminal”; a mai spus Alexei Serebreanschi.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.