logo

În turul doi se vor bate Chirtoacă şi Greceanîi, expert. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-turul-doi-se-vor-bate-chirtoaca-si-greceanii-expert-alegeri-2015-7978_1020356.html

Actualul primar de Chişinău, vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă, şi candidatul PSRM, Zinaida Greceanîi, sunt candidaţii la funcţia de primar al capitalei care se vor bate în turul doi al alegerilor, iar şansele lor de a câştiga sunt egale. Prognoza a fost făcută de către Sergiu Ostaf, director executiv al Centrului de resurse pentru drepturile omului, CReDO, în cadrul emisiunii „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Potrivit lui Ostaf, contracandidaţii celor doi care au şanse să-i depăşească sunt candidatul PCRM, Vasile Chirtoca, şi candidatul PLDM , Serafim Urechean, însă şansele lor sunt extrem de mici. „Va fi un vot geopolitic. O bună parte din electoratul de dreapta, deşi puternic dezamăgită de prestaţia lui Dorin Chirtoacă în calitate de primar, îl va vota încă o dată doar pentru ca să nu câştige candidatul socialiştilor. Pe aceasta probabil şi contează Partidul Liberal. Dorin Chirtoacă a aprofundat şi mai mult divizarea societăţii. Deşi a avut timp suficient, el n-a reuşit să atragă după el electoratul de stânga şi cel de centru. Electoratul de dreapta a avut mari aşteptări de la Chirtoacă, dar acestea s-au realizat în proporţie de cel mult 30 la sută”, a spus Ostaf.

Potrivit directorului CReDO, viitorul Consiliu municipal Chişinău va fi unul puternic divizat, care va adopta cu greu deciziile. „Consiliul municipal Chişinău va fi format din partide de dreapta şi partide de stânga, în proporţie de 50 la 50. Consilierii de stânga ar putea chiar să formeze o majoritate în consiliu. Cei mai mulţi consilieri de stânga vor veni de pe lista PSRM, urmaţi de către PCRM şi „Partidul nostru”al lui Renato Usatîi. Echipa consilierilor de dreapta va fi şi mai segmentată. Cei mai mulţi consilieri de dreapta vor fi din partea PL, urmaţi de către cei din blocul electoral „PPEM – Iurie Leancă” şi PLDM. Şanse reale să ajungă în Consiliul municipal Chişinău o au activistul civic Oleg Brega şi încă vre-o doi candidaţi de pe lista Partidului „Democraţia acasă”. Prezenţa lui Brega în Consiliul municipal Chişinău va asigura la maxim transparenţa activităţii Consiliului”, a spus Ostaf.