logo

În spatele construcției neautorizate din str. Ciocârlia stau persoane din Procuratură, avocat


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-spatele-constructiei-neautorizate-din-str-ciocarlia-stau-persoane-7967_1093026.html

În spatele construcției din strada Ciocârliei, pe care locatarii din preajmă o consideră neautorizată, stau persoane din organele Procuraturii. O spun avocații locatarilor, care precizează că, de fapt, nu luptă doar cu construcția, ci și cu sistemul sau cu persoanele din spatele sistemului care își folosesc toate pârghiile pentru a duce la bun sfârșit planurile intenționate pentru a da în exploatare acel bloc locativ.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Dorel Rusu a declarat că se atestă un șir de încălcări ale Planului General Urbanistic al orașului Chișinău. Or, potrivit documentului, pentru acea zonă este permisă construcția doar a caselor de locuit unifamiliale, dar în niciun caz  blocuri locative. La fel, au fost încălcate prevederile cu privire la suprafața pe care poate fi edificată o construcție, aceasta fiind cu mult mai mare. Încălcările țin și de numărul nivelurilor construite în raport cu suprafața pe care este blocul.

Potrivit lui, conform informației din Registrul bunurilor imobile, proprietarul este un SRL, care îl are ca unic asociat și administrator pe un fost colaborator al Centrului Național Anticorupție. Compania a obținut dreptul de proprietate în anul 2021 în baza unui act de vânzare-cumpărare deja cu un set de acte, cu certificate și autorizații deja pregătite. Avocatul spune că încă pe 6 noiembrie 2020, pe cererea de eliberare a certificatului de urbanism, depus la Primăria Chișinău, este afișat numărul de contact al fostului colaboratorul CNA. În timp cererea este depusă în numele altei persoane, proprietar al terenului, care este și tatăl unui procuror din Procuratura municipiului Chișinău.

„În presa independentă este publică informația că Tăietu Anatolie o are în calitate de soție pe o angajată a Centrului Național Anticorupție, fostă șefă a Agenției pentru Recuperare Bunurilor Infracționale. Finul, la fel este colaborator CNA, care se dorește a fi procuror și este cererea acestuia în baza de date a Procuraturii Generale. Nașul procurorului Tăietu Anatolie,la fel este colaborator CNA și nu un simplu colaborator, ci adjunctul Direcției generale urmărire penală a CNA. Respectiv, toate persoanele sunt foști sau actuali colaboratori ai organelor care urmează să facă dreptate în această țară”, susține Dorel Rusu.

Avocatul a mai spus că din moment ce a început să reprezinte interesele celor circa 15 locatari care se împotrivesc construcției o persoană i-ar fi spus că beneficiarii blocului doresc să „colaboreze” cu ei și s-a propus și o remunerare. Peste o săptămână, spune avocatul, o altă cunoștință s-ar fi apropiat în numele procurorului din municipiul Chișinău, Anatolie Tăietu, care i-a comunicat faptul că ar avea prea mulți clienți care pot avea probleme la CNA pe motiv că este prea insistent în cazul acestei construcții. „Noi nu ne vom opri la etapa de șantaj, de amenințări directe sau indirecte, dar vom merge și vom dovedi că această construcție este ilegală și ea va fi demolată”, afirmă apărătorul.

Un alt avocat, Veaceslav Munteanu, susține că în acest ca se conturează două probleme care s-au agravat pe parcursul ultimilor luni. Prima se referă la documentația permisivă care a fost eliberată de autoritățile municipale. O altă problemă ține de faptul că instituțiile statului, care sunt învestite prin lege cu atribuții ca să nu admită abateri și intervină, de fapt ignoră acest fapt și astfel protejează interesele legate de această construcție și ale agentului economic vizat.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.