În şapte luni, remitenţele oficiale se ridică la cca 600 mln USD
https://www.ipn.md/index.php/ro/in-sapte-luni-remitentele-oficiale-se-ridica-la-cca-600-7966_966513.html
Moldovenii aflaţi la muncă peste hotare au transferat acasă, în ianuarie-iunie, prin intermediul băncilor comerciale, un volum de remitenţe de cca 599 mln USD. În luna iulie, volumul remitentelor transferate a constituit 123,9 mln USD, de aproximativ două ori mai mult decât în ianuarie curent.
Potrivit datelor Băncii Naţionale, valoarea transferurilor in ianuarie a constituit 60,3 mln USD, în februarie - 65,3 mln USD, în martie - 84 mln USD, în aprilie - 79,9 mln USD, în mai - 92,2 mln USD, în iunie - 93,9 mln USD. Peste 70% din totalul de remitenţe au fost transmise prin intermediul sistemelor de transfer rapid. În R. Moldova funcţionează 21 de sisteme rapide de transferuri băneşti. Cele mai solicitate sunt Western Union, Moldova Express, Anelik,
MIGOM, Vip Money Transfer, Strada Italia, SWIFT etc.
Pe parcursul anului trecut, persoanele fizice au transferat în RM, prin intermediul băncilor comerciale, cca 855 mln USD, în creştere cu un sfert în raport cu anul precedent. Potrivit estimărilor unor experţi, intrările totale de remitenţe (pe căi oficiale şi neoficiale) de la cetăţenii care muncesc peste hotare, pe întreg anul 2006, s-ar putea ridica la cota de 1,2 - 1,3 mlrd. USD. Cele mai multe remitenţe vin din Rusia şi Italia.
Conform datelor Băncii Mondiale, R. Moldova se află pe primul loc în Europa după mărimea remitenţelor în raport cu Produsul Intern Brut (PIB), care constituie o treime din acesta.
Un studiu recent al Organizaţiei Internaţionale pentru migraţiune atestă că mai mult de 40% din gospodăriile casnice din Moldova beneficiază de remitenţe de peste hotare. Majoritatea acestor fluxuri este utilizată pentru consumul curent, procurarea mărfurilor de uz casnic, de imobile, precum şi pentru achitarea datoriilor. Doar o parte mică din aceşti bani, mai puţin de 7%, este investită în afaceri, iar circa 5% este depusă în conturi bancare.