logo

În Republica Moldova există o gravă problemă de funcționare a instituțiilor statului, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-republica-moldova-exista-o-grava-problema-de-functionare-a-institutiilor-stat-7978_1044002.html

În Republica Moldova există o gravă problemă de funcționare a instituțiilor statului. În plus, libertatea de exprimare este grav afectată. De această opinie este directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, exprimată în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, citat de IPN.

Igor Munteanu spune că oamenii din Guvern cred că pot monopoliza spațiul public, simbolurile independenței acestui stat și pot trăi fără să existe o justiție independentă. „Anume asta mi se pare paradoxal la o distanță de 27 de ani de la detașarea de URSS. Am impresia că în capul multor funcționari URSS-ul a lăsat urme grele pe care, proabil, le-am putea-o scoate printr-o adevărată lustrație pe anumite segmente”, spune Igor Munteanu. Potrivit lui, lustrația este un element indispensabil de recuperare a instituțiilor democratice.

Analistul Anatol Țăranu spune că toată lumea înțelege, inclusiv cei din afara țării, că această guvernare nu are legitimitate. De asemenea, analistul consideră că puterea din Republica Moldova va supraviețui atât timp cât opoziția politică din țară este slabă și dispersată. „Atâta timp cât există câteva coloane de opoziție în Republica Moldova, guvernarea poate să doarmă liniștită”, susține Anatol Țăranu.