logo

În regiunea transnistreană ar putea fi declanșată o criză umanitară, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-regiunea-transnistreana-ar-putea-fi-declansata-o-criza-7978_1092570.html

Concernul rus Gazprom poate oricând rezilia contractul cu Republica Moldova însă nu face acest lucru pentru că ar declanșa o criză umanitară în regiunea transnistreană. O spune expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov. În același timp, expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, spune că pentru a evita un astfel de scenariu sumbru, în cazul unor sistări complete a gazului livrat de către Gazprom, Chișinăul ar putea cumpăra gaz de pe piață, pe care să-l ofere și malului stâng, iar populației să-i fie compensat tariful, notează IPN.

Expertul Victor Parlicov spune că reducerea cu 30% a volumelor de gaze naturale de către Gazprom ar putea limita și capacitatea centralei de la Cuciurgan de a produce energie electrică. Totuși, Republica Moldova poate procura din România energie electrică pentru a-și asigura consumul intern.

„Este o incertitudine în Ucraina legată de situația centralelor nucleare. Pe lângă faptul că au dificultăți cu centrala de la Zaporojie, ei au scos la reparație un alt bloc nuclear, de asta Ucraina nu vrea să-și asume responsabilități după 15 octombrie. Soluția alternativă va fi să achiziționăm din România ceea ce nu vom putea substitui cu producție internă. Trebuie să fim conștienți că dacă malul stâng va obține mai puține gaze din cauza că Gaprom livrează dor 70 la sută din necesar, centrala de la Cuciurgan va reduce livrările de energie electrică. Fizic, gazul trece întâi prin regiunea transnistreană. Din luna mai Gazprom are argumente juridice de a rezilia contractul, ei n-o fac pentru că există factorul transnistrean și ar declanșa o criză umanitară acolo”, a spus expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, spune că în eventualitatea în care Gazprom ne închide complet robinetul, Chișinăul poate pune în aplicare un mecanism de reintegrare, oferind compensații cetățenilor de pe ambele maluri. Veaceaslav Ioniță spune că cetățenilor din regiunea transnistreană le-ar fi imposibil să achite un tarif de 30 de lei la gaz, iar bugetul regiunii separatiste ar falimenta în lipsa gazului gratuit de la Gazrom.

„În regiunea transnistreană metrul cub de gaz costă 1,30 lei. Imaginați-vă ce ar fi dacă tariful ar fi de 30 de lei. În plus, salariile lor sunt mult mai mici cu 40% decât pe malul drept. Compensații nu ar putea primi pentru că 40% din bugetul regiunii transnistrene este format din banii generați de gaz. Dacă situația se agravează, noi avem în stânga Nistrului 300 de mii de cetățeni, ceea ce reprezintă 10% din populația Republicii Moldova. Capacitatea lor de plată este mai redusă, ținând cont de faptul că Republica Moldova va primi ajutor financiar din țările europene, s-ar putea subvenționa prețul la gaz, pentru că nu toată populația din stânga Nistrului are gaz. În felul acesta Republica Moldova demonstrează că este unitară. Legislația ne permite să oferim suport financiar celor din stânga Nistrului, partenerii ne vor ajuta și nu poate fi vorba de catastrofă umanitară”, a spus expertul economic, Veaceslav Ioniță.

La 30 septembrie Moldovagaz a primit din partea Gazprom confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8,06 milioane de metri cubi pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Ceea ce înseamnă că livrările au fost limitate cu 30%.