logo

În raionul Rezina sunt primării şi pentru localităţi cu 200 de oameni. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-raionul-rezina-sunt-primarii-si-pentru-localitati-cu-200-7978_1020432.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Rezina.
---


Raionul Rezina are 41 de localităţi, inclusiv oraşul Rezina, şi 25 de primării. Populaţia este de 48 de mii de locuitori. 

Valeriu Rusu, directorul Agenţiei pentru dezvoltare regională „Habitat” din Rezina, a spus că în raion unele localităţi sunt foarte mici. Chiar şi pentru 200 de locuitori. În opinia sa, acest sistem de administrare este ineficient, lasă loc pentru acţiuni de spălare a banilor publici şi dăunează calităţii serviciilor publice prestate cetăţenilor. „În raionul Rezina eu aş vedea 12 sau chiar 9 primării. Trăim în secolul informaţional şi este anormal să păstrăm o primărie pentru o populaţie de 200 de persoane”, a opinat expertul.

Calitatea actului de guvernare în oraşul Rezina este apreciată ca fiind foarte proastă, primarul localităţii nu a prezentat un raport de activitate pentru ultimul mandat. „A salvat situaţia preşedintele raionului, care e femeie, şi s-a străduit, a atras unele proiecte şi a mai făcut câte ceva pentru raion. În ultimii 4 ani, s-au făcut mai multe proiecte sociale, s-a schimbat acoperişul unor licee şi la Centrul medicilor de familie din Rezina, s-au pavat trotuarele în centrul oraşului, s-a făcut un monument comun pentru cei căzuţi în cel de-al doilea război mondial, la Nistru şi la lichidarea consecinţelor accidentului de la Cernobîl”, a comunicat Valeriu Rusu.

Expertul spune că este necesară separarea reală a puterilor în stat, instituţiile publice să fie în afara influenţei politice. Valeriu Rusu este convins că fără voinţa şi implicarea autorităţilor centrale, autorităţile locale nu pot să facă aşa ca lucrurile să meargă mai bine. Este necesară o reformare profundă a sistemului de administrare publică. În calitatea sa de vicepreşedintele al Alianţei Anticorupţie, Valeriu Rusu le-a spus şi reprezentanţilor ONU care au vizitat ţara că e nevoie de urgenţă de o astfel de reformă.

Promisiunile din campania electorală precedentă la nivel local s-au realizat în proporţie de cel mult 25%. „Atunci când nu ai curaj să vii să dai raport de activitate în general poţi să spui că nu ai făcut nimic. Situaţia la nivel de ţară nu este mai bună”, a subliniat expertul. Valeriu Rusu nu are aşteptări mari după alegerile locale din 14 iunie. El spune că actorii politici, cât de buni ar fi, într-un sistem prost nu vor reuşi să facă nimic. Mai mult chiar, sistemul ar putea să-i facă răi. Unica soluţie este reforma profundă a structurilor publice. Expertul e de părere că într-un guvern minoritar astfel de reforme nu sunt posibile şi crede că după alegerile locale am putea avea alegeri parlamentare anticipate.

Mariana Galben, IPN