logo

În raionul Călăraşi e nevoie de o reformă administrativ-teritorială serioasă. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-raionul-calarasi-e-nevoie-de-o-reforma-administrativ-teritoriala-7978_1020629.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Călăraşi
---


Raionul Călăraşi are 43 de localităţi, 28 de primării. Populaţia totală a raionului este de peste 78 de mii de locuitori.

Coordonatorul Centrului Comunitar de Acces la Informaţie şi Instruire Călăraşi, Valeriu Gorincioi, spune că pe parcursul ultimilor patru ani autorităţile din raion au asigurat existenţa, nu şi dezvoltarea. În opinia sa, este nevoie de o reformă administrativ-teritorială serioasă. E nevoie de o descentralizare reală, de mai multă transparenţă în gestionarea banilor publici.

Necesităţile rămân cele din anii precedenţi – crearea locurilor de muncă, inclusiv în sfera de deservire, îmbunătăţirea infrastructurii prin repararea drumurilor, şcolilor etc. La fel, este nevoie de asigurare cu apă şi canalizare, cu surse alternative de energie, dar şi de o dezvoltare a agriculturii moderne etc.

Valeriu Gorincioi estimează că proiectele promise în campania electorală precedentă au fost îndeplinite în proporţie de 40 – 50 %. Există şi primării care au înregistrat succese relevante. De exemplu, Primăria Temeleuţi a implementat proiecte în valoare de 17 milioane de lei. Oraşul Călăraşi s-a descurcat mai rău, mizând mai mult pe banii de la bugetul de stat. Coordonatorul Centrului Comunitar de Acces la Informaţie şi Instruire Călăraşi crede că autorităţile publice locale trebuie să gestioneze direct banii de la Ministerul Finanţelor şi totodată trebuie să atragă mai multe fonduri de la partenerii de dezvoltare.

Valeriu Gorincioi spune că cetăţenii nu mai cred în promisiuni deşarte, iar la aceste alegeri au şanse să fie votaţi doar cei care au demonstrat că au făcut măcar ceva pentru localităţi, cei care au autoritate la nivel local şi nu sunt compromişi.

Elena Nistor, IPN