logo

În raionul Briceni se votează oamenii, nu partidele. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-raionul-briceni-se-voteaza-oamenii-nu-partidele-alegeri-2015-7978_1020456.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Briceni
---


Raionul Briceni are 39 de localităţi, 28 de primării. Populaţia raionului este de peste 74 de mii de locuitori.

Locuitorii din raionul Briceni vor vota la alegeri pentru oameni, nu pentru partide. Primarii care au lucrat vor fi realeşi, dar cei care nu şi-au îndeplinit promisiunile din campania electorală de acum 4 ani vor fi schimbaţi, pentru că oamenii apreciază lucrurile reale. De această părere este preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Nicolida-Nord” din Briceni, Nicolae Voloşciuc. Expertul local a menţionat că din totalul promisiunilor lansate de către actualii aleşi locali au fost îndeplinite doar 30 la sută.

Potrivit expertului, în raionul Briceni problemele sunt aceleaşi ca în majoritatea raioanelor din ţară. Oamenii îşi doresc mai multe oportunităţi la nivel local, mai multe locuri de muncă, în special pentru tinerii care pleacă cu duiumul peste hotare ca să câştige bani pentru viaţă. Probleme există de tot felul şi în fiecare campanie electorală candidaţii promit să le soluţioneze, însă acest lucru ne se întâmplă peste tot. Există localităţi, în special cele mari, care au primării puternice, cu manageri insistenţi, care au reuşit să realizeze lucruri importante. De exemplu, să câştige proiecte pentru instalarea apeductului, pentru canalizare. În satele mai mari şi oamenii au fost de acord să contribuie financiar doar ca să-şi îmbunătăţească condiţiile. Acest fapt nu este valabil pentru satele mai mici. Deşi necesităţile legate de infrastructură sunt aceleaşi, posibilităţile de a face ceva sunt mult mai mici sau chiar nu există.

În ceea ce ţine de organizarea teritorial-administrativă, Nicolae Voloşciuc spune că este nevoie de o formulă care să convină tuturor – şi cetăţenilor, şi autorităţile. De exemplu, în cazul localităţilor mici, cu circa 500 de cetăţeni, nu poate fi deschisă o primărie aparte, pentru că sunt nejustificate cheltuielile de întreţinere a administraţiei. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul instituţiilor de învăţământ, care nu pot fi întreţinute pentru un număr mic de copii. Totodată, trebuie de ţinut cont şi de comoditatea oamenilor, trebuie asigurate condiţii sigure ca aceştia să ajungă în localităţile vecine la primărie, atunci când au nevoie.

Expertul local a mai spus că sunt necesare politici de susţinere a tinerelor familii, de creare a locurilor de muncă, dar şi altele. Toţi cei care au candidat în aceste alegeri au platforme electorale asemănătoare, toţi vorbesc una şi aceeaşi, dar oamenii nu mai ştiu pe cine să creadă.

Elena Nistor, IPN