În R. Moldova a fost iniţiat proiectul de dezvoltare a serviciilor sociale integrate pentru copiii în situaţii de risc
https://www.ipn.md/index.php/ro/in-r-moldova-a-fost-initiat-proiectul-de-dezvoltare-a-7967_960354.html
În şase raioane ale R. Moldova, inclusiv Bălţi, Floreşti, Teleneşti, Străşeni, Făleşti şi Hânceşti, vor fi create servicii sociale integrate pentru familiile vulnerabile şi copii în situaţii de risc. Acestea vor fi inaugurate în cadrul proiectului Guvernului realizat cu suportul financiar al UNICEF şi TACIS. Acţiunea este parte componentă a procesului de reformare a sistemului de protecţie a copilului din RM.
Viceministrul Educaţiei şi Tineretului, Valentin Crudu a menţionat, în cadrul ceremoniei de prezentare a proiectului, că actualmente, cea mai utilizată formă de protecţie a copilului în dificultate este ocrotirea rezidenţială, care implică separarea copilului de familia sa. În opinia sursei citate, studiile au demonstrat că ocrotirea rezidenţială este foarte costisitoare şi ineficientă. Potrivit lui, în cadrul acestui proiect, pentru copiii aflaţi în situaţii de risc vor fi create condiţii ca acesta să se simtă ca acasă. Pentru unii, vor fi create centre de tip familial, iar alţii vor fi reintegraţi în familiile lor, cărora le va fi acordat suport financiar pentru întreţinerea copiilor.
În opinia viceministrului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Victor Mândru, susţinerea familiei este cel mai eficient mod de oferire copiilor a unor condiţii normale viaţă şi de prevenire a situaţiilor de dificultate. „În majoritatea cazurilor, gimnaziile-internate nu prestează servicii de protecţie socială, nu se stabilesc planuri de protecţie socială şi nu se întreprinde nimic pentru reintegrarea familiei. Astfel, copiii nu sunt pregătiţi pentru o viaţă independentă şi sunt expuşi riscului de a rămâne şomeri şi a deveni infractori”, a menţionat viceministrul.
Reprezentantul UNICEF în Moldova, Ray Virgilio Torres a declarat că proiectul va susţine testarea procesului de reformă promovată de Guvern, mai întâi în localităţile selectate, cu extinderea ulterioară în alte localităţi, aplicând cele mai bune practici şi lecţii învăţate. Principalul rezultat aşteptat este, după Ray Virgilio Torres, schimbarea strategiei RM în domeniul asistenţei copilului prin consolidarea capacităţilor familiilor.
Vineri, reprezentanţii administraţiei raioanelor în care vor fi create aceste servicii au primit, în cadrul proiectului, câte un automobil de marcă Niva Chevrolet.
Bugetul proiectului „Dezvoltarea serviciilor sociale integrate pentru familiile vulnerabile şi copii în situaţii de risc” constituie 2 mil. USD şi este planificat pentru 2 ani, cu trecerea treptată a întreţinerii acestor centre din contul bugetului de stat.
În R. Moldova sunt circa 12 mii de copii plasaţi în 68 instituţii de stat. Cele mai frecvente cauze de instituţionalizare a acestora sunt creşterea numărului de familii incomplete (monoparentale) – 26,5% din cazuri, şi a celor defavorizate social – 24,5%, precum şi abandonul copiilor – 10,5%.