În primăvară vor începe negocierile cu UE privind liberalizarea regimului de vize
https://www.ipn.md/index.php/ro/in-primavara-vor-incepe-negocierile-cu-ue-privind-liberalizarea-regimului-7965_980612.html
Între 1-3 martie la Chişinău se va afla misiunea Comisiei Europene pentru discuţii exploratorii pe marginea dialogului în vederea liberalizării regimului de vize în UE pentru cetăţenii R. Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Faptul a fost reiterat de Natalia Gherman, viceministru al afacerilor externe şi integrării europene, negociator-şef al R. Moldova pentru noul acord cu UE - Acordul de Asociere, în cadrul primei şedinţe a Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană.
„Această misiune va constitui primul pas real din partea Comisiei Europene şi a ţărilor membre ale UE în problema vizelor. Scopul ei este de a se informa despre starea lucrurilor în asemenea domenii precum sunt securitatea documentelor, migraţia ilegală, inclusiv readmisia, gestionarea mobilităţii persoanelor, ordinea publică, justiţie, relaţii externe. Aici obiectivul persoanelor din ministere şi alte autorităţi publice care se vor întreţine cu reprezentanţii misiunii va consta nu numai în prezentarea unei informaţii statistice corecte şi actualizate, dar şi de a-i convinge că guvernul conştientizează preocupările UE legate de securitatea comunitară în cazul abolirii vizelor pentru cetăţenii Moldovei”, a precizat ea.
Natalia Gherman a spus că o mare atenţie în dialogul privind liberalizarea vizelor va fi acordată aspectului ce ţine de problema securităţii documentelor.
Potrivit afirmaţiilor ei, Moldova a fost semnalată repetat asupra dezvoltării strategiei biometrice. Accentul urmează să fie pus pe consolidarea capacităţilor instituţionale şi modernizarea infrastructurii, inclusiv la punctele de trecere a frontierei, oficiile consulare şi autorităţile care eliberează paşapoartele. Totodată, e necesar ca cetăţenii să fie stimulaţi să-şi perfecteze asemenea paşoapoarte - prin reducerea costului paşaportului. Cel de-ai doilea element stimulativ este însuşi faptul că paşapoartele biometrice sunt racordate la cerinţele UE şi altor ţări în materie consulară şi de călătorii.
Premierul Vlad Filat, care a prezidat şedinţa Comisiei, a subliniat că problema liberalizării vizelor pentru cetăţenii R. Moldova este una prioritară pentru guvern.
Prim-ministrul a spus că UE va acorda un ajutor financiar de 2 mln euro pentru perfectarea paşapoartelor biometrice, condiţie indispensabilă pentru liberalizarea regimului de vize în UE. Din aceşti bani va fi procurat echipament performant pentru perfectarea paşapoartelor. }n acest fel s-ar putea urgenta procesul de perfectare şi ieftini costul paşaportului cu peste 30 la sută. În prezent un paşaport biometric costă 75 euro.
Premierul a cerut ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţii să pregătească o notă informativă privind termenele de eliberare a paşapoartelor biometrice.
Şedinţele Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană se vor desfăşura lunar