logo

În premieră, în Republica Moldova vor fi organizate Zilele Diasporei


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-premiera-in-republica-moldova-vor-fi-organizate-zilele-diasporei-7967_1013797.html

În premieră, în Republica Moldova vor fi organizate Zilele Diasporei, în perioada 28-30 august, la Chişinău. Evenimentul va avea loc la iniţiativa prim-ministrului Iurie Leancă şi va fi organizat de către Guvern, prin intermediul Biroului pentru relaţii cu diaspora (BRD), transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

În cadrul Zilelor Diasporei vor fi organizate ateliere instructive, lecţii publice, workshop-uri. De asemenea, vor fi organizate expoziţii, târguri, evenimente cultural-artistice, vor fi amenajate orăşele de distracţii pentru copii şi maturi.

Totodată, Guvernul îşi va deschide uşile pentru cetăţenii Republicii Moldova pe 28 august, iar miniştrii vor fi gazde pentru vizitatori şi, pe parcursul a două ore, vor răspunde la întrebările cetăţenilor. Pe 29 august, la seminarul de politici publice „Diaspora economică pentru Moldova”, tineri din diasporă, alături de funcţionari publici vor elabora politici publice în domeniile finanţe, pensii şi infrastructură. În aceeaşi zi, cetăţenii moldoveni din străinătate sunt aşteptaţi la târgul  proiectelor destinate diasporei din cadrul instituţiilor publice şi internaţionale.

În ultima zi a evenimentului, pe 30 august, la Complexul etno-cultural „Vatra” va avea loc Festivalul Diasporei, în cadrul căruia vor fi organizate întreceri sportive „Cupa diasporei”, cu participarea echipelor Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Tineretului şi Sportului, un târg al obiectelor de artizanat, precum şi teatrul gastronomic „Bucătar fără hotar”. La final, toţi participanţii vor fi invitaţi la o horă a diasporei.

Victor Lutenco, şeful BRD, spune că va fi un eveniment de mare anvergură, care arată că diaspora este importantă pentru Republica Moldova, că fiecare cetăţean al acestei ţări, indiferent de locul lui de trai, este preţuit acasă.

Organizarea Zilelor Diasporei în Republica Moldova are drept scop promovarea dialogului cultural, turistic, economic la nivel de diasporă - ţară / ţară - diasporă, mobilizarea asociaţiilor diasporei şi societăţii civile pentru ca, prin acţiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă şi promovarea ţării pe plan internaţional.