logo

În premieră în Moldova este lansat un catalog al preţurilor medii în construcţii


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-premiera-in-moldova-este-lansat-un-catalog-al-preturilor-medii-in-constructii-7966_1004672.html

De acum încolo, la elaborarea devizului de cheltuieli pentru obiectivele construite din bani publici, autorităţile se vor putea ghida de un catalog de preţuri medii, elaborat în premieră în Republica Moldova, transmite IPN.

Directorul Serviciului de Stat pentru Verificare şi Expertizarea Proiectelor şi Construcţiilor, Valeriu Verstiuc, a declarat, la prezentarea catalogului, că acesta vine  să prevină subevaluările şi supraevaluările costurilor la materialele de construcţie. „Societatea se poate ghida de aceşti indicatori de cost. Se construiesc drumuri, şcoli, reţele tehnice etc. însă preţul lor în unele cazuri creşte de câteva ori, fapt ce ne face să credem că nu se cunoaşte preţul real al unei construcţii”, a declarat directorul.

Indicatorii de cost nu înseamnă stabilirea centralizată a preţului. „Piaţa rămâne liberă, doar că indicatorii de cost vor limita corupţia în procedurile de achiziţii publice şi vor bloca acele proceduri care prevăd lucrări de proastă calitate”, a subliniat  Valeriu Verstiuc.

Potrivit catalogului, construcţia unui kilometru de drum republican costă în medie 5 milioane de lei, iar reparaţia capitală a acestuia – aproximativ 4 milioane. Preţul pentru un kilometru de reţea tehnică de canalizare poate varia de la 350 la 500 de mii de lei, iar un kilometru de apeduct poate costa aproximativ 200 de mii de lei.

Directorul Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Construcţii „INCERCOM”, Anatolie Izbândă, a menţionat că acest catalog a fost elaborat în comun cu experţi în domeniu din România şi Belarus. „Costul construcţiei este în mare parte vizat de costul materialelor, în proporţie de 70-80%. Costul materialelor variază, avem diferiţi importatori şi diferite materiale. Ne-am pus sarcina să elaboră o metodologie ca să ajungem la un preţ mediu. În fiecare trimestru va fi scos un catalog care va urmări modificarea preţurilor în timp pentru a păstra obiectivitatea metodologiei de calcul.

Catalogul costă 60 de lei şi poate fi procurat la Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Construcţii.