logo

În premieră, Chișinăul a găzduit Ziua Națională a Imnului României


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-premiera-chisinaul-a-gazduit-ziua-nationala-a-imnului-7967_1098528.html

Un eveniment care a unit românii de pe ambele maluri ale Prutului - Ziua Națională a Imnului României - a fost organizat pentru prima dată la Chișinău. Persoanele invitate au avut posibilitatea să se familiarizeze cu istoricul celor șase imnuri ale României, precum și să savureze melodiile interpretate de ansamblul coral bărbătesc din Iași „Corul Marii Uniri”, condus de maestrul Andrei Fermeșanu. Pe lângă bijuteriile muzicale române, corul a intonat și imnul de stat al Republicii Moldova „Limba noastră”, transmite IPN.

Andrei Fermeșanu, manager și solist al Operei Naționale Române din Iași, a menționat că ansamblul coral din Iași „Corul Marii Uniri”, alcătuit din 24 de artiști, de cinci ani acest cor face carieră în țară și în afara granițelor. Costumele artiștilor corului au fost stilizate după vestimentația purtată de armata română în Primul Război Mondial, pentru a da o notă de originalitate în plus. Andrei Fermeșanu a precizat că patru din imnurile Romniei sunt legate de Iași, pentru că Eduard Hübsch, germanul care le-a compus pe primele două, violonist cu pregătire la Praga și la Viena, a fost angajat în cadrul orchestrului pe lângă Teatrul Național din Iași. Compozitorul a fost numit și părintele muzicii militare în România. „Cel mai nou imn al României „Deșteaptă-te, române” este și cel mai vechi, pentru că apare în perioada pașoptistă și însoțește toate momentele importante din istoria noastră fie că este Războiul de Independență sau Primul și al Doilea Război Mondial. Este compus de Anton Pann și are ca sursă de inspirație un cântec bisericesc”, a spus Andrei Fermeșanu.

Profesorul universitar, Adrian Cioroianu, manager general al Bibliotecii Naționale a României, a afirmat că istoricul imnului de stat începe de la marș pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, atunci când țara încă nu era independentă și nu putea să aibă un imn de stat. Era un marș de întimpinare a Domnitorului „Marș triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor”. Un al doilea imn „Trăiască Regele” apare în momentul în care România devine regat, era deja independentă, în vremea lui Carol I, apoi fatalmente, în 1947, sub influența sovietică, Regele Mihai este forțat să abdice și apare primul imn de inspirație sovietică „Zdrobite cătușe”. Un alt imn de inspirație sovietică „Te slăvim, Românie” s-a intonat din 1953 până în 1977. Nicolae Ceaușescu în 1977 a propus al treilea imn al epocii regimului comunist și a fost aleasă melodia din secolul 19-lea „Trei culori” care s-a intonat până în 1989. În anul 1990, s-a revenit la imnul „Deșteaptă-te, române”, este un cântec care „aduce aminte de generația pașoptistă, iar faptul că o vreme l-am împărtășit, România și Republica Moldova, poate fi un fragment din trecut, dar și un semn pentru viitor”.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a menționat că acest eveniment este un moment important pentru istoria comună a României și Republicii Moldova. „De fiecare dată când trec Prutul, indiferent unde îmi aleg punctul de traversare a Prutului, încep să-mi reamintesc de originile absolut firești ale unui popor care s-a născut pe aceste teritorii într-un mod mult mai evident decât în alte părți ale țării noastre și ulterior a reușit să împrospăteze o națiune frumoasă. Basarabia pentru mine este o țară independentă care își are simbolurile sale recunoscute internațional de toate organismele îndrituite să facă acest lucru, dar pentru mine Basarabia este o parte a sufletului românesc”, a spus primarul municipiului Iași.

Lia Anton, președintele Asociației YUFest, organizator al evenimentului, a comunicat că Ziua Națională a Imnului României este un eveniment de o mare însemnătate culturală care reunește la Chișinău ambele maluri ale Prutului. „Ne-am întâlnit astăzi să celebrăm imnul României și istoricul acestuia, un imn care însumează șase opere minunate pe care România le-a slăvit și cu care s-a mândrit, și cu care a mers înainte de-a lungul secolelor. Și, spre mare noastră bucurie, avem și un imn pe care l-am avut în comun în decursul a treia ani, din 1991 până în 1993, imnul „Deșteaptă-te, române”, un imn pe care îl avem în suflete. „Deșteaptă-te, române” este sloganul cu care mergem înainte”, a spus președintele Asociației YUFest.

Evenimentul a fost organizat în Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Livia Sârbu, director adjunct al instituției gazde, a menționat că Muzeul Național de Istorie a Moldovei este pe bună dreptate un pod cultural ce leagă malul drept și stâng al Prutului, ce unește aceleași valori și idealuri, ce apropie comunitățile istorice din Republica Moldova și România. Directorul adjunct a anunțat că în a doua jumătate a lunii august Muzeul Național de Istorie va găzdui o expoziție a giuvaiergiii românești care este susținută de către Institutul Cultural Român și Ambasada României în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de Asociația YUFest și susținut financiar de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, în cadrul proiectului „Imnul național, simbolul unității românilor!”, cu scopul de a păstra, dezvolta și afirma identitățile etnice, culturale, religioase și lingvistice românești din Republica Moldova, precum și întărirea legăturilor dintre România și Republica Moldova.