logo

În planul de refacere a URSS, Republica Moldova este la pachet cu Ucraina, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-planul-de-refacere-a-urss-republica-moldova-este-7978_1105153.html

În contextul tentativelor de destabilizare, e nevoie de pași concreți pentru a crește gradul de reziliență a Republicii Moldova. O spune comentatorul politic, Anatol Țăranu, după ce ieri guvernele Statelor Unite ale Americii, Canadei și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au avertizat Republica Moldova despre încercările Kremlinului de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale. În același context, editorialistul Alecu Reniță spune că Rusia nu a renunțat la ideea de a menține Republica Moldova în sfera sa de influență, iar în planurile Moscovei de refacere a URSS, Republica Moldova este la pachet cu Ucraina, notează IPN.

Ieri, guvernele Statelor Unite ale Americii, Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au avertizat despre tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova. Potrivit declarației comune, Kremlinul își susține persoanele de încredere în calitate de candidați la președinția Republicii Moldova și folosește dezinformarea și propaganda pentru a alimenta tensiuni în societate. În acest context, comentatorul politic, Anatol Țăranu, spune că autoritățile Republicii Moldova ar trebui să modifice legislația și să ofere SIS mai multe pârghii pentru a combate acțiunile subversive.

„Avem nevoie de pași concreți pentru a ridica gradul de reziliență a Republicii Moldova. Reieșind din practica altor state, care s-au ciocnit cu situații similare, cu pericole la adresa securității naționale, ar trebui să venim cu ajustări la legislație pentru a deschide mai larg porțile pentru SIS de a lupta cu acțiunile subversive. Aici pot surveni critici, pentru că atunci când cresc capacitățile serviciilor speciale, începe problema democrației și respectarea drepturilor omului. Dar trebuie să înțelegem că pericolele existențiale la adresa statului necesită acțiuni care aduc și limitări. Avem nevoie de ajustarea politicilor informaționale din stat ca cetățenii să fie plenar informați despre pericolele care ne pasc. Și foarte precis trebuie să fie arătat de unde vin aceste pericole și cine sunt acei care creează aceste pericole”, a spus comentatorul politic, Anatol Țăranu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Editorialistul Alecu Reniță spune că activitatea instituțiilor statului este periclitată de persoane fidele regimului de la Kremlin care acționează împotriva intereselor Republicii Moldova.

„Noi am semnalat de foarte multe ori influența, dictatura, serviciilor rusești nevăzute. E vorba de cârtițe, rețele de oameni, partide, mass-media, toate luate împreună, influențau cursul politic al Republicii Moldova. Această oscilație care s-a produs între Vest și Est era influențată de o penetrare masivă a serviciilor rusești în instituțiile din Republica Moldova. Este mult mai convenabil să preiei puterea pe cale pașnică, decât să intri într-un conflict militar care costă miliarde și arată esența imperială a Federației Ruse, esența ei barbară. De aceea, ei încearcă în Republica Moldova să creeze haos, destabilizare, schimbarea puterii, ca să nu aibă o variantă ucraineană în Republica Moldova. Știu cu exactitate că în planul de refacere a Uniunii Sovietice, Republica Moldova este la pachet cu Ucraina. În momentul când cade Ucraina, să fie limpede pentru toți, cade și Republica Moldova ca stat independent”, a spus editorialistul Alecu Reniță.

În declarația guvernelor Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se mai menționează că Kremlinul intenționează să provoace proteste în Moldova în cazul în care un candidat pro-rus nu va câștiga alegerile. Partenerii occidentali ai Republicii Moldova au subliniat că susțin alegerile libere și corecte și nu vor tolera încercările Kremlinului de a submina instituțiile și procesele democratice din Republica Moldova.