logo

În Moldova va fi creat Centrul European al Consumatorului


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-moldova-va-fi-creat-centrul-european-al-consumatorului-7967_1104332.html

În Republica Moldova va fi creat Centrul European al Consumatorului – o entitate independentă și non-guvernamentală, care va oferi asistență pentru formularea unei reclamații în vederea soluționării disputelor. De asemenea, entitatea va consulta consumatorii cu privire la drepturile lor și le va acorda asistență în soluționarea extrajudiciară a disputelor. Centrul urmează să fie fondat în cadrul unui proiect finanțat de către Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova, transmite IPN.

Proiectului „Consolidarea cadrului de protecție a consumatorului în Republica Moldova” este implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup în calitate de lider de consorțiu, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Potrivit directorului executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor, Centrul European al Consumatorului va informa cetățenii cu privire la legislația europeană și autohtonă în ceea ce ține de drepturile consumatorilor.

„O activitate foarte importantă a proiectului ține de digitalizarea procesului de depunere a petițiilor din partea consumatorilor. Acest instrument digital va fi o extensie a sistemului de e-petiții, care va fi elaborat de către Agenția pentru Guvernare Electronică. Deci, vom avea o extensie a acestui sistem pentru domeniul protecției consumatorului, adică vom avea un modul destinat petițiilor, ceea ce înseamnă că fiecare consumator va putea depune o petiție în mod digital, în mod electronic. Va putea monitoriza statutul petiției, va putea să vadă la ce instituție este examinată petiția și, practic, vom crea acel instrument digital care va facilita procesul de depunere și de administrare a petițiilor, apropiind consumatorul de stat, în sensul protejării drepturilor”, explică Adrian Lupușor.

Pe lângă sporirea cunoștințelor consumatorilor, un obiectiv al proiectului este sporirea capacităților Guvernului și ale autorităților cu competențe în domeniul drepturilor consumatorului de a aplica prevederile legale și de a asigura respectarea drepturilor consumatorilor. De asemenea, va fi desfășurată și o campanie de promovare a drepturilor consumatorului, inclusiv program de granturi mici pentru mass-media.

La evenimentul de prezentare a proiectului, vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, a declarat că instituțiile statului au obligația să asigure drepturile consumatorilor fie este vorba despre servicii, fie că despre produse sau bunuri. „Aceasta protejează fiecare cetățean în calitate de consumator, aceasta asigură reguli clare și unice pentru toți jucătorii de pe piață. De asta este una dintre prioritățile noastre. Mai mult ca atât, astfel suntem tot mai aproape de piața unică europeană, care va aduce beneficii clare economiei Republicii Moldova”, a mai spus ministrul.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a spus că o politică a protecției drepturilor consumatorilor eficientă asigură funcționarea în mod corect a pieței. În Republica Moldova există mai bine de 10 instituții care acoperă domeniul protecției consumatorilor pe diferite sectoare. „Consolidarea capacităților instituțiilor moldovenești este esențială pentru determinarea produselor care nu sunt în conformitate cu legislația. Deci, proiectul lansat ne va ajuta la elaborarea unui mediu oportun pentru facilitarea interacțiunii instituțiilor responsabile de protecția consumatorilor”, a notat ambasadorul.

Directoarea Fundației Soros Moldova, Daniela Vidaicu, a precizat că sectorul drepturilor consumatorilor în Republica Moldova este o prioritate, iar fiecare persoană trebuie să aibă acces la o piață de produse și serviciu sigure, de calitate, accesibile și care să răspundă necesităților. „Proiectul urmează să fie implementat în următorii doi ani pentru a îmbunătăți mecanismele naționale legale, dar și instituționale privind protecția și promovarea drepturilor consumatorilor”, a mai spus Daniela Vidaicu.