logo

În Moldova va fi administrată și a patra doză de vaccin împotriva noului coronavirus


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-moldova-va-fi-administrata-si-a-patra-doza-7967_1091195.html

Va fi emis un ordin care va permite gestionarea procesului de imunizare cu a patra doză de vaccin împotriva noului tip de coronavirus, a precizat ministrul sănătății, Ala Nemerenco, la o conferință de presă.

„Ministerul Sănătății a solicitat Consiliul Național pentru Imunizări ca să se întrunească. Aceștia au avut câteva zile în urmă o ședință. Ei au dat undă verde pentru aplicarea dozei booster  doi. La momentul de față, ei specifică partea tehnică, ca să fie foarte clar ce tip de vaccin se utilizează, care este doza, care sunt categoriile prioritare de persoane care trebuie să facă acest vaccin. Astfel ca noi să putem emite un ordin destul de profesionist, ca să nu existe întrebări nici din partea cetățenilor, nici din partea medicilor, să fie o claritate. Probabil că acest ordin să fie emis în o zi, două”, a afirmat oficialul.

Solicitat de IPN, Alexandru Botizatu, șeful Departamentului Reanimare și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, a menționat că pacienții vaccinați au suportat mult mai ușor boala și nu au prezentat o formă gravă. „Un pacient vaccinat este un pacient protejat. Nu ne-am întâlnit cu complicațiile legate de vaccin, cu toate că am vaccinat peste un milion de cetățeni. Am înregistrat un număr impunător de decese cauzate de infecția COVID-19. Noi suntem într-un statut de veghe și monitorizăm situația la nivel de formele grave”, a remarcat medicul.

Potrivit specialistului, în 180 de zile după vaccinare persoana are o protecție foarte bună, începând cu șase luni și până la un an concentrația de anticorpi scade. După șase luni omul, în mod normal trebuie să se vaccineze repetat.

Conform datelor recente, în perioada 11-17 iulie, au fost raportate 3360 de cazuri de infectare cu COVID-19. Opt oameni au murit. Peste un milion de oameni au fost imunizați cu doza completă.