logo

În Moldova lipsesc reformele pentru încurajarea capacității de producere, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-moldova-lipsesc-reformele-pentru-incurajarea-capacitatii-de-producere-opinii-7978_1035370.html

În Republica Moldova totul se reduce la reforme instituționale și niciodată nu se recurge la reforme care duc la încurajarea capacității de producere a țării. De această părere este analistul Victor Doraș care și-a expus opinia în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

În opinia acestuia, reforme instituționale în Moldova se fac permanent. În acest sens, reforma propusă de Guvern, prin înaintarea planului de acțiuni pentru următoarea jumătate de an, are ambiții mari. „Însă la noi toate reformele nu ajung la scopul lor final, iar scopul final nu este reforma în sine, dar capacitățile pe care le va căpăta statul și economia Republicii Moldova. În acest sens, eu sunt foarte sceptic”, a afirmat comentatorul.

Totodată, Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Paridului Democrat, a declarat că invesițiile nu vin niciodată într-o societate în care nu se produc reformele, în care nu se schimbă clasa politică și unde nu își asumă responsabilitatea partidul de guvernământ.

Expertul în drep constituțional, Teodor Cîrnaț, susține că vede în propunerile guvernării o plusvaloare pentru a face ca cetățeanul Republicii Moldova să aibă o viață mai bună în comparație cu ceea ce a fost până în prezent. Odată ce se recurge la optimizare, la micșorarea numărului de funcționari care activează în cadrul statului, atunci se vor reduce și cheltuielile pentru întreținerea clasei destul de vaste de funcționari în Republica Moldova. „Reducerea cheltuielilor pentru întreținerea acestor funcționari va duce la aceea că statul va implementa mai mulți bani în infrastructură, în dezvoltarea socială, în dezvoltarea educațională, în medicină etc. În această situație, eu văd cu ochi buni această lege cu privire la Guvern”,  a spus Teodor Cârnaț.

Nicolae Afanas, șeful Catedrei de Relații Internaționale din cadrul Institutului de Relații Internaționale din Moldova, consideră că puterea înseamnă asumarea zi de zi a unor responsabilități în raport cu ceățenii și cu partenerii de dezvoltare. „Prin urmare, nu putem împărți aceste două noțiuni ca puterea pe dimensiunea politică și volumul total de responsabilități pe care această putere și le asumă”, susține Nicolae Afanas.