logo

În Moldova a fost lansat Programul Cadru pentru cercetare şi inovare al UE „Orizont 2020”


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-moldova-a-fost-lansat-programul-cadru-pentru-cercetare-si-7967_1011520.html

Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Comisia Europeană au lansat la Chişinău Programul Cadru pentru Cercetare şi Inovare al Uniunii Europene ,,Orizont 2020’’. Programul are alocat un buget de aproape 80 de miliarde de euro, care este împărţit pe 7 ani, transmite IPN.

Academicianul Gheorghe Duca, preşedintele Comitetului Naţional de asociere la Programul Cadru „Orizont 2020”, a spus, la o conferinţă de presă, că Republica Moldova este unica ţară din Parteneriatul Estic care a deţinut statutul de stat asociat la programul precedent, „Programul Cadru 7 (PC7)”. „Un statut similar ni-l propunem şi pentru „Orizont 2020” şi aş dori să constat cu satisfacţie caracterul avansat al negocierilor. Prin această asociere dorim să consolidăm integrarea comunităţii ştiinţifice în spaţiul european de cercetare şi, într-un final, să contribuim la integrarea Republicii Moldova în UE”, a spus Gheorghe Duca.

Academicianul a subliniat că în PC7 Moldova a demonstrat o dinamică pozitivă de participare. Cercetătorii au câştigat 53 de proiecte, contribuţia financiară a UE pentru participaţii din Moldova fiind de 70 de milioane de lei.

Director general al Directoratului Comisiei Europene pentru Cercetare şi Inovare, Robert-Jan Smits, a spus că Programul „Orizont 2020” reuneşte toate programele de finanţare existente ale UE în domeniul cercetare şi inovare. Programul va contribui la crearea în Europa a unei poziţii de lider în sectorul industrial. Va stimula, de asemenea, excelenţa bazei ştiinţifice, esenţială pentru durabilitatea, prosperitatea şi bunăstarea pe termen lung a Europei.

Cercetătorii vor putea depune proiecte în domenii ce vizează tehnologiile viitoare şi emergente, sistemele avansate de fabricaţie şi prelucrare. De asemenea, vor fi finanţate proiectele privind inovaţiile în întreprinderile mici şi mijlocii, în sănătate, securitate alimentară, agricultura durabilă şi altele.