logo

În Moldova a fost inaugurată prima Bancă de Ţesuturi Umane


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-moldova-a-fost-inaugurata-prima-banca-de-tesuturi-umane-7967_1004270.html

La Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie a fost inaugurată prima Bancă de Ţesuturi Umane. Datorită acestei bănci, în Moldova se va putea face transplant de cornee, tendoane, ligamente, piele, valve, nervi, cap de os femural şi altele. Ţesuturile şi celulele vor putea fi prelevate de la persoane decedate, cu acceptul rudelor. Operaţiile se vor face în baza poliţelor medicale. Pentru persoanele neasigurate preţurile nu au fost stabilite deocamdată, transmite IPN.

Banca de Ţesuturi Umane este o instituţie în care se păstrează grefe destinate transplantării, adică ţesuturi şi celule. Şeful Băncii de Ţesuturi, Viorel Nacu, a spus că grefele se procesează, se testează la infecţii, după care sunt puse la păstrat în congelatoare, la temperaturi de la minus 86 de grade Celsius, sau la minus 160 de grade Celsius în azot lichid. Congelate ţesuturile pot fi păstrate până la 5 ani, iar în azot lichid şi 15-16 ani. Donatorii pot fi de orice vârstă, chiar şi 80 de ani. Grefele pot fi preluate de la persoana decedată în cel mult 24 de ore.

Potrivit lui Viorel Nacu, preţurile vor fi stabilite împreună cu ministerul. Spre exemplu, prelevarea unei cornee costă în jur de 1000 de euro. Până acum în Moldova a existat un laborator de os, unde se păstrau oase şi tendoane timp de până la un an.

Banca de Ţesuturi Umane este dotată cu utilaj performant pentru păstrarea grefelor, inclusiv un congelator programat la  minus 196 de grade Celsius. Utilajul procurat pentru dotarea Băncii de Ţesuturi Umane a fost instalat, testat şi este în activitate deja de o lună.

Ministrul sănătăţii în exerciţiu, Andrei Usatâi, a spus că până acum s-au făcut două operaţii de transplant de cornee. Oficialul a mai spus că ministerul urmează să finalizeze cadrul legal pentru păstrarea şi folosirea celulelor stem pentru tratamentul unor maladii complicate ale sistemului nervos central.

Prezent la eveniment, premierul în exerciţiu, Vlad Filat, a spus până acum pacienţii mergeau în străinătate pentru că acasă nu aveau acces la astfel de servicii. „Deja putem spune că avem rezultate concrete la capitolul transplant. Este important să continuăm să muncim, iar obiectivele, pas cu pas, vor fi realizate”, a declarat Vlad Filat.

Valoarea proiectului este de peste 3 milioane de lei. Banii sunt oferiţi de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Ministerul Sănătăţii şi IMSP Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie.