logo

În mai multe spitale raionale vor activa centre de diagnostică și tratament pentru pacienții cu AVC


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-mai-multe-spitale-raionale-vor-activa-centre-de-7967_1100114.html

În Moldova mortalitatea provocată de accidentul vascular cerebral (AVC) este de trei-patru ori mai mare decât în statele UE. În țară AVC se dezvoltă anual la mai mult de 12 mii de oameni, dintre care aproximativ 35% mor în perioada acută a bolii. Despre aceasta a menționat Ala Nemerenco, ministru al sănătății, la o conferință de presă privind organizarea serviciului național de asistență medicală în cazul accidentelor vasculare cerebrale. Ministrul a anunțat că sunt create 11 centre primare de AVC care să asigure metode de diagnostică și de tratament pentru pacienții cu AVC. Centrele vor fi activate prin ordin de ministrul și imediat, la pregătirea lor deplină, vor prelua pacienți. Actualmente, în multe centre se desfășoară lucrări de reparație și sunt instalate aparataje medicale, transmite IPN.

Centrele primare de AVC sunt create în spitalul clinic Bălți, spitalul clinic municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca, Floreși, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni, Cahul și Comrat. De asemenea, este creat Centrul multidisciplinar în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” și Centrul comprehensiv de AVC în cadrul Institutului de Medicină Urgentă care va organiza coordonarea activității medicale de urgență a tuturor pacienților cu AVC. Acestea vor servi ca instituții de referință pentru transferul pacienților gravi.

Stanislav Groppa, prorector pentru activitate de cercetare la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a spus că datorită acestui proiect asistența medicală într-o patologie atât de complicată va fi fortificată, în nordul, sudul sau centrul țării. Serviciile pe care le oferă astăzi Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, vor fi extinse și în teritoriul.

Grigore Zapuhlîh, director al Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, a menționat că la momentul actual în instituție 30% din pacienții care se internează sunt cu AVC. Institutul deservește toate spitalele raionale, sectorul Botanica al municipiului Chișinău și cartierul Telecentru. Directorul instituției a adăugat că Ministerul Sănătății în acest an a pornit construcția blocului AVC, cu terapie intensivă și reanimare nouă, o secție de neurochirurgie endovasculară nouă și o secție consultativă nouă.

Mihail Ciocanu, director al Institutului de Medicină Urgentă, a explicat că Centrul comprehensiv de AVC va avea funcția de consultare la distanță a spitalelor raionale cu centre primare de accidente vasculare cerebrale acute. În cadrul Institutului de Medicină Urgentă va exista o echipă care se va ocupa de integrarea datelor despre accidentele vasculare cerebrale, analiza acestor date și diseminarea către spitalele raionale atât cu centre primare, cât și fără acestea. Ultima funcție este menținerea funcționalității registrului național de accidente vasculare cerebrale acolo unde se vor concentra absolut toate datele referitoare la managementul pacienților cu AVC.