logo

În Chișinău a fost deschis un centru de reabilitare medicală pentru copii cu autism


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-chisinau-a-fost-deschis-un-centru-de-reabilitare-7965_1089138.html

Un nou centru de reabilitare medicală pentru copii cu autism a fost deschis la Chișinău, cu sprijinul financiar al Ambasadei Cehiei în Republica Moldova. Centrul oferă servicii de diagnostic și evaluare, servicii de logopedie, servicii de kinetoterapie, evaluări psihologice și instruiri pentru părinți, informează IPN.

„În afară de evaluări psihologice necesare pentru a identifica ce abilități au copiii și la ce nivel sunt, mai avem și serviciul de instruire a părinților. Timp de două săptămâni, părintele vine cu copilul în centrul nostru. Psihologul clinician îl instruiește în terapia bazată pe analiză comportamentală aplicată, îl învață pe părinte cum să comunice cu copilul lui”, a menționat Olga Guzun, directorul Centrului SOS Autism”.



Potrivit ei, în Republica Moldova sunt puțini specialiști care se ocupă de
terapia bazată pe analiză comportamentală aplicată. „Dar și specialiștii care sunt se învață unii pe alții, neavând acreditarea și studiile necesare. De aceea, a fost pus scopul să se ridice calitatea terapiei. Recent, cinci specialiști au absolvit cursul internațional de analiză comportamentală aplicată în autism, la Universitatea de Vest din Timișoara, cu ajutorul Republicii Cehe”, a spus ea.



Olga Guzun recomandă părinților cu copii care nu se dezvoltă conform vârstei să se adreseze la Centru pentru a trece un test de diagnostic al autismului la copil.

„Avem niște medici profesioniști care știu să aplice aceste teste. Uneori, oamenii vin ca să excludă niște lucruri. În cazul în care s-a adeverit că există autismul, medicii o să includă copilul în lista de așteptare pentru terapie. Lista de așteptare este foarte lungă, căci capacitatea Centrului nostru este limitată, comparativ cu necesitățile”, a menționat șefa Centrului.



Ea a precizat că noul centru a apărut prin divizarea unei instituții existente în două centre specializate. În sediul vechi, cu condiții modeste, au rămas să fie prestate servicii de reabilitare socială a copiilor cu autism. „Clădirea nu era potrivită pentru prestarea serviciilor medicale, de aceea apreciem mult că Ambasada Cehiei în Republica Moldova a susținut ideea creării unui centru de reabilitare medicală, care a finanțat achiziționarea și reconstrucția sediului, precum și dotarea cu echipament a Centrului”, a precizat Olga Guzun.



Eu am vizitat sediul vechi al Centrului, am văzut că se lucrează bine și sunt activități importante, dar eu cred că pentru copiii cu autism condițiile de aici sunt mult mai bune. Sper că acest Centru, care a fost înființat cu sprijinul Republicii Cehe, oferă condițiile care trebuie să fie”, a declarat Stanislav Kazecky, ambasadorul Cehiei în Republica Moldova.

La momentul actual, Centrul este frecventat de 45 de familii din Moldova și 16 copii ucraineni. Directorul executiv al Asociației Obștești „SOS Autism”, Aliona Dumitraș, a declarat că „acest Centru este cartea de vizită a Asociației.  


Darea în exploatare a Centrului de reabilitare medicală pentru copii cu autism face parte dintr-un proiect complex bazat pe dezvoltarea de servicii pentru copiii cu autism și părinții acestora. Valoarea totală a proiectului este de 950.000 EUR. Sediul Centrului se află în strada Independenței 4/6.