logo

În Basarbeasca alegătorii nu votează partide, ci oameni concreţi. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-basarbeasca-alegatorii-nu-voteaza-partide-ci-oameni-concreti-alegeri-7978_1020319.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Basarabeasca
---


Raionul Basarabeasca are 10 localităţi şi 7 primării. Populaţia este de peste 29 de mii de locuitori.

În raionul Basarabeasca la alegerile locale se observă o tendinţă, şi anume că alegătorii nu votează anumite partide, ci se axează pe oameni concreţi. De la scrutin la scrutin, populaţia devine tot mai interesată şi participă tot mai activ atât la procesul electoral, cât şi la cel pre sau post electoral. Dacă un primar sau un consilier a promis ceva şi nu a făcut, la sigur că va fi taxat, spune Liuba Prohniţchi, observator pe termen lung al Asociaţiei Promo-Lex în Basarabeasca.

Toţi cei 7 primari ai localităţilor din raion şi-au înaintat candidaturile pentru un nou mandat. Dacă s-au descurcat sau nu în aceşti patru ani, vor decide alegătorii în ziua alegerilor. Liuba Prohniţchi a menţionat că în localitatea Sadaclia Vasile Baciu a deţinut patru mandate consecutive de primar, iar în localităţile Başcalia şi Carabetovca edilii Petru Tarlev şi Tudor Cazacu au avut câte trei mandate. În celelalte localităţi primarii sunt cu  experienţa unui singur mandat.

Liuba Prohniţchi a remarcat că alegătorii din Basarabeasca, precum şi concurenţii electorali, mizează pe alegeri democratice, transparente şi corecte, iar misiunea unui observator este de a a spori încrederea cetăţenilor şi a încuraja participarea acestora în procesul electoral, dar şi de a-i face mai responsabili pe funcţionarii electorali, şi a contribui, per ansamblu, la desfăşurarea corectă a alegerilor.

Preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Baştina” din Basarabeasca, Eugenia Grebineţ, consideră că ar fi bine ca fiecare unitate teritorială, mică sau mare, sa aibă primăria sa. Astfel, crede ea, ar putea fi soluţionate mai eficient problemele satului. Cât priveşte situaţia din ultimii 4 ani de mandat, autorităţile obţin calificativul „ satisfăcător” pentru felul cum au gestionat treburile la nivel local. Un exemplu de succes este satul Iordanovca, unde a fost renovată o parte din drumuri şi a fost dată în exploatare centrala termică cu biomasă care deserveşte grădiniţa şi gimnaziul din localitate.

Potrivit Eugeniei Grebineţ, o necesitate stringentă pentru Basarabeasca este punerea în funcţiune a sistemului de canalizare în toate satele raionului. La fel, sunt necesare politici în domeniul ecologic. Ar fi bine să existe o colaborare mai strânsă între autorităţile publice locale şi cetăţeni pentru a asigura condiţii de trai mai bune în localitate.

Elena Nistor, IPN