logo

În acest an, de Crăciun nu se vor împărți „oplatki” în biserici


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-acest-an-de-craciun-nu-se-vor-imparti-7967_1078629.html

Crăciunul este sărbătorit la 25 decembrie și de circa 20 de mii de catolici care locuiesc  în Republica Moldova. Spre deosebire de alți ani, în anul curent credincioșii nu își vor împărți în biserici unul altuia pâine nedospită, numită „oplatki”, transmite IPN.

În seara de Ajun, credincioșii catolici merg la biserici, pentru a participa la Liturghie. La început de procesiune, episcopul așează statuia pruncului Iisus în ieslea improvizată în biserică, pentru a reprezenta momentul Nașterii Mântuitorului, iar la sfârșit credincioșii sunt felicitați în diferite limbi.

„E o tradiție veche, italiană, de la Sfântul Francisc. Facem un fel de grajd, în care s-a născut Iisus, cu paie și fân, cu statui, care îi reprezintă pe Iosif, Maria, cu păstori, oițe, îngeri, cu trei cămile și cei trei magi de la Răsărit”, a precizat pentru IPN Anton Coșa, Episcop Romano-Catolic de Chișinău.

În alți ani, la sfârșitul procesiunii, credincioșii își împărțeau unul altuia „oplatki”, obicei preluat din Polonia. În acest an, s-a renunțat la această tradiție pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19.

În ziua de Crăciun, la Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină” din capitală vor fi oficiate patru slujbe, ca în ziua de duminică, în diferite limbi. „Am anunțat credincioșii câte locuri sunt în biserică, astfel că cine are loc în biserică intră, cine nu – va asculta afară Liturghia”, a remarcat Anton Coșa.

Episcopul a îndemnat credincioșii să caute cu încredere și speranță rezolvarea problemelor pe care le-a creat pandemia COVID-19, dar și să se roage, pentru că „nu doar medicamentele sau vaccinul ne vor soluționa problema”.


Și  în seara zilei de 31 decembrie, la Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină” din Chișinău va fi oficiată o Liturghie, la care se vor aduce mulțumiri lui Dumnezeu pentru tot ce a dat creștinilor în timpul anului. „La ora 24.00, vor bate clopotele, iar cei care locuiesc mai aproape vor fi invitați la o scurtă rugăciune pentru un an nou mai bun”, a detaliat Anton Coșa.

În Republica Moldova sunt înregistrate 20 de biserici catolice.