logo

În 5 ani, mai mult de jumătate din condamnații grav bolnavi examinați medical în vederea liberării din detenție, au murit în așteptarea unei decizii


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-5-ani-mai-mult-de-jumatate-din-condamnatii-grav-bolnavi-examinati-medical-in--7967_1101810.html

Autoritățile au elaborat un regulament care vine să simplifice procedura de examinare medicală a deținuților grav bolnavi pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv. Potrivit datelor Ministerului Justiției, în ultimii cinci ani, mai mult de jumătate din condamnații grav bolnavi examinați medical în vederea liberării au decedat în așteptarea unei decizii. Proiectul regulamentului, publicat pentru consultări publice, conține și lista bolilor care împiedică aflarea persoanelor în detenție, transmite IPN.

Ministerul Justiției precizează că principala condiție care a impus elaborarea proiectului este necesitatea de a oferi deținuților grav bolnavi posibilitatea de a urma un tratament complex acasă sau într-o instituție medicală civilă când acest lucru împiedică executarea pedepsei sau arestului preventiv de către acesta sau de a petrece ultimele zile din viață decent alături de familie.

„De exemplu, în perioada 2017-2021, Comisia Medicală Specială instituită la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a examinat 50 de persoane grav bolnave, din care 26 persoane au decedat în detenție, iar 24 au fost eliberați. Pentru anul 2021, din 14 persoane condamnate examinate, 9 au decedat până la emiterea unei decizii de către judecătorul de instrucție. În anul 2022, din 10 persoane condamnate examinate, 3 au decedat până la decizia instanței de judecată, 6 persoane au fost eliberate, iar o persoană - eliberată în legătură cu executarea în totalitate a pedepsei, se menționează în proiectul hotărârii de Guvern.

Potrivit MJ, elaborarea unui nou document de reglementare a procedurilor interne de identificare, selectare, examinare și înaintare în instanța de judecată a demersului pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv este necesară pentru a simplifica și fluidiza procedurile existente care, în practică, sunt excesiv de îndelungate și deseori nu-și ating scopul prevăzut.

În prezent, procedura implică trei comisii de examinare și evaluare – Consiliul Medical Consultativ, Comisia Medicală Psihiatrică și Comisia Medicală Specială, iar durata medie de parcurgere a întregului proces este de aproximativ 6 luni. „Prevenirea deceselor în penitenciare a deținuților grav bolnavi ce sunt eligibili pentru eliberare se poate realiza reducând numărul de comisii de examinare și evaluare, adică prezentarea dosarelor unei singure comisii fără a mai fi necesare deciziile prealabile a altor comisii, eliminarea birocrației din procesul de sesizare și stabilirea termenelor clare pentru fiecare factor de decizie implicat în această procedură”, mai precizează Ministerul Justiției.

Astfel, proiectul simplifică procedurile de constatare și gestionare a cazurilor noi depistate de boli grave sau care s-au agravat, pentru asigurarea aplicării liberării de pedeapsă sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv în termene cât mai reduse din momentul identificării unui asemenea caz. În acest sens, a fost exclusă dublarea Comisiilor cu drept de decizie asupra prezentării pentru liberare, acest drept fiind atribuit exclusiv Consiliului la nivel de spital penitenciar. Consiliul va fi solicitat atât în stabilirea diagnosticului, cât și în administrarea tratamentului, astfel evitând încă un nivel birocratic care prelungea în timp procedura de înaintare în instanța de judecată a demersului pentru aplicarea liberării de la executarea pedepsei a deținuților grav bolnavi sau pentru înlocuirea, revocarea arestului preventiv. Astfel, Consiliul spitalului penitenciar apreciază diagnosticul clinic definitiv și, în cazul în care constată că boala deținutului este inclusă în Lista bolilor grave care împiedică aflarea persoanelor în detenție, decide asupra înaintării unui demers în instanța de judecată în privința deținutului.