logo

În 2020, numărul deceselor a crescut cu aproape 12%


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-2020-numarul-deceselor-a-crescut-cu-aproape-12-7967_1082676.html

Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova s-au înregistrat 40 656 de decese, iar numărul acestora, comparativ cu anul 2019, este mai mare cu 4 245 de cazuri, ceea ce reprezintă 11,7%. Mai bine de jumătate din decese – 56,3% – au fost determinate de bolile aparatului circulator, transmite IPN.

Biroul Național de Statistică, care face trimitere la datele Agenției Servicii Publice, precizează că anul trecut rata mortalității generale a constituit 15,4‰, fiind în creștere cu 1,8 puncte procentuale față de anul 2019. Analiza pe sexe a relevat un nivel al mortalității de 17,1‰ pentru bărbați și 14‰ pentru femei.

Conform datelor provizorii ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, 56,3% din decesele înregistrate au fost determinate de bolile aparatului circulator, iar 14,6% – de tumorile maligne. 7,7% din decese au fost provocate de bolile aparatului digestiv, 4,8% – de accidente, intoxicații și traume, 4% – de bolile aparatului respirator și 12,6% – de alte cauze.

Potrivit BNS, structura mortalității pe principalele clase ale cauzelor de deces este diferită pentru bărbați și femei. Mortalitatea femeilor prin bolile aparatului circulator este cu 12,4 puncte procentuale mai înaltă decât cea înregistrată pentru bărbați. Astfel, în cazul mortalității prin bolile aparatului circulator este observat fenomenul „supramortalității feminine”.

Discrepanțe majore între sexe au fost sesizate și în cazul mortalității prin accidente, intoxicații și traume, tumori maligne și bolile aparatului digestiv. În acest caz însă este observată o „supramortalitate masculină”. Mortalitatea bărbaților prin accidente, intoxicații și traume este de patru ori mai mare comparativ cu cea observată pentru femei, mortalitatea prin bolile aparatului respirator – de 1,9 ori, prin tumori maligne – de 1,4 ori, iar cea prin bolile aparatului digestiv – de 1,3 ori.

Mortalitatea pe principalele clase ale cauzelor de deces diferă semnificativ și în profil teritorial. O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost înregistrate în zona de nord a Republicii Moldova (60,3% din numărul total al decedaților în regiune). Ponderea cea mai înaltă a deceselor prin tumori maligne a fost înregistrată de UTA Găgăuzia (17,3%) și municipiul Chișinău (16,4%). Decesele prin bolile aparatului digestiv dețin o pondere de aproximativ 10% în zona de centru și 9% în zona de sud.

Conform datelor ASP, numărul de acte de deces, înregistrate de către organele stării civile în primele trei luni ale anului 2021, este în creștere din ianuarie până în martie 2021 comparativ cu aceleiași perioadă a anului 2020.