logo

În 2017 flancurile politice ar putea să se reformateze, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/in-2017-flancurile-politice-ar-putea-sa-se-reformateze-expert-7978_1032420.html

Anul curent promite apariția unor conflicte între Guvern și Președinție, Guvern-opoziție, Președinție-opoziție. Deși atribuțiile noului șef de stat sunt mult mai limitate, ambițiile sale au fost supralicitate electoral. Deocamdată nu sunt clare „liniile roșii” de conduită între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, dacă se admite că partidul dominant al coaliției aflate la guvernare l-a ajutat pe Igor Dodon să devină președinte. Concluziile se regăsesc într-o publicație în care sunt analizate riscurilor anului 2017 pentru Republica Moldova,  prezentată de IDIS „Viitorul”, transmite IPN.

În cadrul lansării, expertul Ion Tăbârță a declarat că reformatarea flancurilor politice este unul dintre riscurile anului 2017. În anul 2016, s-a prefigurat apariția unor actori noi pe eșichierul politic, însă, deocamdată, nu se poate de spus că acești actori politici s-au consolidat ca actori de lungă durată. „Nu este exclus că vom avea în continuare anumite surprize, pentru că unele proiecte politice treptat, treptat s-au coagulat cumva ca să nu-și piardă din influența sa, iar pe eșichierul politic să apară vreun nou actor politic”, a notat expertul.

Ion Tăbârță a menționat că, la fel, nu este exclus că vor avea loc din nou proteste stradale, în condițiile în care cetățenii așa și nu au ajuns să simtă schimbări spre bine. Însă nu e clar cine ar putea fi în fruntea lor, pentru că, deocamdată, la protest ar putea ieși partidele de opoziție proeuropene. În opinia sa, puțin probabil ca la proteste să iasă simpatizanții și membrii PSRM, avându-l pe liderul lor în funcția de șef al statului. Rămâne de văzut dacă Partidul Acțiuni și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr sunt capabile să reziste valului de descurajare de după scrutinul prezidențial și dacă mesajele lor rămân atractive pentru principalele grupuri care se pot mobiliza contra guvernării.

Ion Tăbârță a declarat că un alt risc al anului curent reprezintă ajustările sistemice în interesul sistemului oligarhic. PDM și acoliții săi vor milita activ pentru modificarea sistemului electoral mixt (50/50), care îmbină listele de partid cu elemente ale sistemului majoritar aplicat unor circumscripții uninominale. Analiștii afirmă că acest sistem ar schimba radical regulile jocului politic, creând mecanisme noi de reprezentare politică a circumscripțiilor electorale, stimulând competiția pe bază de liste uninominale pentru 50% din mandatele actualului Parlament.

Previzionarea riscurilor a fost efectuată cu implicarea unor comunități de policy thinkers. Respondenții au fost rugați să simuleze cele mai mari provocări ale anului 2017 pentru Republica Moldova.