logo

Importul unor mărfuri agricole va fi permis în baza unei licențe, decizie CSE


https://www.ipn.md/index.php/ro/importul-unor-marfuri-agricole-va-fi-permis-in-baza-7967_1099886.html

Importul grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui va fi permis în baza unei licențe eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale și vine să mențină pe piața internă un preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, transmite IPN.

„Licențierea importului de cereale în Republica Moldova este un proces necesar pentru reglementarea comerțului cu produse agricole în țară”, a menționat vicepremierul Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit lui, se dorește controlarea și monitorizarea importului de cereale, asigurând astfel calitatea și siguranța alimentelor pentru consumatori. În același timp, licențierea va contribui la stabilizarea prețurilor la cereale și la protejarea producătorilor locali. Astfel, potrivit lui Vladimir Bolea, se va reuși instituirea unui control mai strict asupra calității produselor importate și asigurarea că acestea îndeplinesc standardele de siguranță alimentară.

Potrivit Guvernului, cererea de eliberare a licenței de import va putea fi depusă de o persoană juridică sau fizică care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor. Solicitările vor fi examinate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În aceeași ședință, CSE a dispus măsuri noi de îmbunătățire a monitorizării spațiului informațional de către Serviciul de Informații și Securitate. O altă decizie adoptată se referă la piața energiei regenerabile și reglementarea regimului fiscal al procedurilor de echilibrare necesare atunci când producătorii de energie verde produc mai multă sau mai puțină energie decât au prognozat. Guvernul argumentează că necesitatea adoptării acesteia este dictată de intrarea în vigoare, de la 1 iunie 2022, a regulilor pieței europene în lipsa unui regim fiscal adaptat. Membrii Comisiei au aprobat parametrii tehnici necesari pentru buna funcționare a pieței.

Aceeași decizie a CSE se referă și la prelungirea, până la 31 octombrie 2023, a termenului de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”.

Totodată, 1,7 milioane de lei au fost alocați din Fondul de intervenție al Guvernului pentru întreținerea centrelor de plasament temporar pentru persoane refugiate, instituite de autoritățile publice locale de nivelul al doilea, iar 272 de mii de lei – centrelor din subordinea autorităților locale de nivelul întâi.