logo

Importanța summit-urilor G7, NATO, Biden-Putin pentru Republica Moldova, forum


https://www.ipn.md/index.php/ro/importanta-summit-urilor-g7-nato-biden-putin-pentru-republica-7965_1082617.html

Summit-urile G7, NATO, summit Biden-Putin, sunt importante pentru Moldova, pentru că Moldova se aflată la hotarul cu NATO, dar și într-un spațiu unde Federația Rusă pretinde anumite interese naționale. Aceste trei evenimente pot fi tratate într-un context pozitiv pentru Moldova, dar și unul mai puțin promițător. Despre acestea au discutat invitații forumului online: „Summit-urile G7, NATO, summit Biden-Putin și repercusiuni pentru securitatea națională a Republicii Moldova”, organizat de Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica.

Marin Butuc, doctor, conferențiar cercetător, consideră că abordarea benefică pentru Moldova o oferă propunerea „14” din comunicatul final al summit-ului NATO, care face apel către Rusia să-și retragă trupele din regiunea transnistreană și să se angajeze constructiv în soluționarea conflictului transnistrean. Potrivit lui, urmează să se vadă cât de relevante vor fi îndemnurile pentru Rusia. Alt aspect este angajamentul NATO de a susține reformele democratice din Moldova și a furniza asistența în consolidarea capacității de apărare. De asemenea, acest punct „14”, obligă Moldova la poziționări clare după alegerile parlamentare anticipate. Cum vor fi aceste poziționări rămâne de văzut.

Alla Roșca, doctor habilitat, cercetătoare asociată la Edgewater Research, este de părere că discuțiile recente dintre Joe Biden și Vladimir Putin sunt importante deoarece mesajele transmise era de așteptat să fie pragmatice. Discuția are repercusiuni asupra altor țări, incluziv Ucraina, care a fost discutată la summit, iar în acest context are și efect pentru Moldova. În opinia sa, Biden a readus diplomația americană, a revenit la diplomația clasică, a transmis mesajul privind reformele democratice, drepturile omului și a pus în capul mesei aceste idei în discuția cu Vladimir Putin. Biden a încercat să sublinieze necesitatea introducerii acelor reforme în statele respective și s-a văzut tangențial referirea la Ucraina. După summit-ul NATO, s-a clarificat că una din prioritățile în cazul Ucrainei e lupta cu corupția, necesitate actuală și pentru Moldova.

De asemenea, cei doi oficiali s-au referit la securitatea cibernetică, poate mai mult sub aspect de invazie a trolilor în diverse activități ale companiilor. Sub acest aspect, e important și Moldova să se orienteze, să-și dezvolte apărarea și securitatea cibernetică. Alla Roșca spune că a văzut o întâlnire dintre politicieni care joacă regulile diplomației. E important de menținut dialogul, de a ține calea deschisă pentru cooperare, inclusiv pentru Rusia. În acest caz, și pentru Moldova e important să fie deschisă pentru cooperare, e important să includă Rusia în relațiile diplomatice și dialogul politic, pentru a coopera în domeniile unde sunt interese comune, a trasa prioritățile clar și a promova interesele țării.

Viorel Cibotaru, directorul Institutului European pentru Studii Politice din Moldova, declară că relațiile cu Ucraina nu sunt simple și Moldova trebuie să facă mult pentru a consolida încrederea. Potrivit lui Viorel Cibotaru, programele NATO vor oferi posibilitatea Moldovei de a fi utilă și practică în cooperarea cu colegii din alianță, prin participarea la misiunile de menținere a păcii, prin ridicarea gradului de securitate în ceea ce ține de controlul frontierelor, lupta cu corupția. La conectarea eforturilor cu Ucraina și ajustarea onor condiții și norme care există în UE și NATO. Asta creează premise pentru angajarea Federației Ruse într-un nou dialog în soluționarea conflictului transnistrean. Când e vorba de retragerea trupelor Federației Ruse, primul pas este lichidarea depozitului de armament de la Cobasna, care nu e doar o amenințare, dar și un pas spre angajarea Rusiei în dezghețarea conflictului transnistrean.

Iulian Fota, director general al Institutului Diplomatic Român, este de părere că întreaga comunitatea internațională se află la răscruce și în fața unor decizii foarte importante, dar toți trebuie să se adapteze. Adaptarea la un context nou din punct de vedere tehnologic, la un context nou, foarte diferit de trecut. De aici apare nevoia de discuții mai intense. În opinia sa, Alianța Nord-Atlantică este organizată într-o formulă foarte flexibilă, în baza unui tratat care nu a fost modificat de 80 de ani, dar NATO trebuie să se adapteze la contextul strategic care reflectă epoca. NATO a dat undă verde să se organizeze un concept strategic privind amenințările și cum ele trebuie gestionate. În interiorul acelui document va fi un capitol și despre statele partener, adică și despre Republica Moldova. Acest capitol va fi scris cu ajutorul Republicii Moldova, care trebuie să fie pregătită pentru aceasta.