logo

Importăm anual zeci de mii de tone de citrice. Recomandările ANSA pentru consumatori


https://www.ipn.md/index.php/ro/importam-anual-10-mii-de-tone-de-citrice-recomandarile-7967_1109920.html

Citricile sunt prezente pe masa de Crăciun și de Revelion la majoritatea moldovenilor. În acest sens, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu sfaturi și recomandări despre cum se aleg de la raft și cum se păstrează corect aceste produse, transmite IPN.

Potrivit ANSA, Republica Moldova importă anual zeci de mii de tone de mandarine, portocale, lămâi și alte soiuri de citrice. În cazul citricelor, un indicator de siguranță alimentară sunt reziduurile de pesticide. Pe parcursul anului 2023 au fost prelevate și investigate 106 probe, iar în anul 2024 - 76 de probe. Loturile în care se depistează neconformități sunt nimicite sub supravegherea inspectorilor ANSA.

Astfel, inspectorii pentru siguranța alimentelor vin cu un șir de recomandări de care ar trebui să țină cont consumatorii de citrice:

Evitarea consumului, în cantități mari, a cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor, cât și a deserturilor.

Spălarea citricelor înainte de consum timp de 30-60 de minute(!) sau menținerea acestora în apă cu bicarbonat de sodiu în jur de 10-15 minute.

Procurarea citricelor doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Atenție la aspectul fructelor! Ele trebuie să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț.

Consumatorii au dreptul să solicite vânzătorilor acte ce confirmă siguranța produselor comercializate.