logo

Impactul proiectelor de reformare a sectorului justiţiei e parţial compromis, Euromonitor


https://www.ipn.md/index.php/ro/impactul-proiectelor-de-reformare-a-sectorului-justitiei-e-partial-compromis-7967_1011457.html

În 2013, Parlamentul a adoptat mai multe proiecte de legi în contextul Strategiei de reformare a sectorului justiţiei. Cele mai relevante vizează salarizarea judecătorilor, testarea integrităţii profesionale şi proiectul de lege care înăspreşte sancţiunile penale pentru infracţiunile de corupţie. Impactul proiectelor adoptate este însă parţial compromis, prin amânarea examinării de către Parlament a proiectului Legii privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, a declarat Mariana Kalughin, expert asociat ADEPT, la prezentarea noii ediţii a „Euromonitor”-ului, transmite IPN.

Expertul a menţionat că legislativul oferă actorilor sectorului justiţiei garanţii, inclusiv sociale, dar întârzie să asigure mecanisme de responsabilizare a acestora. O recomandare în acest sens ţine de examinarea şi adoptarea proiectului Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, care devine o prioritate asupra căreia trebuie să se insiste.

Mariana Kalughin a mai spus că, în pofida faptului că Republica Moldova a primit bani din partea Uniunii Europene pentru reformarea sectorului justiţiei, procesul nu a luat amploarea cuvenită. Autorităţile preferă să se concentreze pe acţiuni de ordin legislativ şi nu asigură controlul asupra punerii în aplicare a legilor adoptate. Totodată, în percepţia publică, justiţia rămâne în continuare coruptă, iar, potrivit Barometrului Global al Corupţiei pentru anul 2013, justiţia şi poliţia sunt considerate cele mai corupte instituţii din Republica Moldova. Reforma a înregistrat un progres moderat pe parcursul anului trecut şi a obţinut un punctaj de 3 din maximum 5.

„Euromonitor”-ul (Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova: progresele din 2013 şi provocările pentru 2014) este realizat de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT şi Centrul Analitic Independent Expert Grup.