Actuala criză epidemiologică din țară prezintă multiple riscuri pentru economia națională, magnitudinea cărora nu poate fi cunoscută cu exactitate în acest moment. Impactul real va fi dictat de modul în care se va reuși gestionarea situației din economia națională pe durata trimestrului al II-a și, în special, în trimestrul al III-a al anului. Opinia a fost exprimată de expertul economic Viorel Gîrbu pentru Infodebit, transmite IPN.
„În scopul neadmiterii declanșării unei crize economice și sociale de proporții, este imperativ necesară eliminarea oricăror restricții în activitatea economică într-o perioadă cât mai scurtă de timp”, menționează Viorel Gîrbu.
Cele mai afectate de restricțiile economice impuse în contextul crizei epidemiologice sunt sectoarele agricol și cel al construcțiilor, consideră Viorel Gîrbu. Probabilitatea apariției unor probleme importante de ordin social, în eventualitatea unor evoluții nefaste în sectoarele vizate, este destul de mare.
Expertul menționează că, deși ponderea în PIB-ul la nivel național în sectoarele menționate nu este una copleșitoare, totuși ponderea populației ocupate în sectorul agricol și al construcțiilor este importantă, fiind de ordinul a 28%. Regiunile rurale sunt cele mai afectate din această perspectivă, deoarece aproximativ fiecare a doua persoană este ocupată în sectorul agricol sau cel al construcțiilor.