logo

Ilie Rotaru cere verificarea legalității dosarelor trimise în judecată de către procurorii anticorupție


https://www.ipn.md/index.php/ro/ilie-rotaru-cere-verificarea-legalitatii-dosarelor-trimise-in-judecata-7967_1092377.html

Ilie Rotaru, în trecut avocat și în prezent președintele Asociației Obștești „Cetățenii pentru Drepturile Copiilor, Invalizilor și Pensionarilor”, sugerează să fie verificată legalitatea ultimelor dosare trimise în judecată de către fiecare procuror anticorupție. Acuzându-i pe aceștia de fabricarea dosarelor penale, Ilie Rotaru spune că o astfel de verificare ar arăta cât de întemeiate au fost acțiunile acuzatorilor.

Haideți să examinăm câte 10 dosare ale fiecărui procuror anticorupție care le-a trimis în ultimul timp în judecată. Și să vedem câte sunt dintre ele legale și întemeiate. Am scris multe scrisori Procuraturii Generale și Procuraturii Anticorupție, m-am cerut la audiență, am scris și președintelui Republicii Moldova și prim-ministrului și procurorului general, procurorului anticorupție. Le-am trimis o sumedenie de materiale. Dar n-am primit nicio reacție”, a spus Ilie Rotaru, într-o conferință de presă la IPN.

Ilie Rotaru a rugat cetățenii care s-au confruntat cu situații de fabricare a dosarelor să se adreseze la Asociația Obștească „Cetățenii pentru Drepturile Copiilor, Invalizilor și Pensionarilor”, unde aceste persoane vor fi susținute și promovate. „Rechizitoriile toate o să publicăm și o să comentăm. Să ieșim în public și o să dovedim în public cum procurorii fabrică dosare penale”, a spus președintele Asociației.

În altă ordine de idei, președintele Asociației a menționat că „nimeni nu dorește să vorbească despre probleme reale ale justiției și, în general, ale reformelor în Republica Moldova”. Potrivit lui Ilie Rotaru, justiția nu poate fi independentă, în virtutea faptului că justiția face parte din cele patru puteri din stat: legislativă, executivă, judecătorească și „puterea presei”. „Puterile la noi trebuie să colaboreze, dar și să se controleze una pe alta. Există sistemul de contrabalanță care funcționează în Statele Unite și Europa”, a spus președintele Asociației.

Ilie Rotaru a adăugat că „procurorii nu sunt parte componentă a justiției”. „Procurorii sunt participanți la procesul de justiție, dar justiția se realizează numai de judecătorii. Iar Procuratura este parte componentă a puterii executive”, a afirmat el.


Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.