logo

Ilie Rotaru acuză procurorii anticorupție de fabricarea dosarelor penale


https://www.ipn.md/index.php/ro/ilie-rotaru-acuza-procurorii-anticoruptie-de-fabricarea-dosarelor-penale-7967_1092374.html

Președintele Asociației Obștești „Cetățenii pentru Drepturile Copiilor, Invalizilor și Pensionarilor”, Ilie Rotaru, acuză procurorii anticorupție de fabricarea dosarelor penale. Într-o conferință de presă la IPN, acesta s-a referit la cazul unei femei, Izabela Timofeeva, despre care a spus că a fost condamnată ilegal în două dosare penale, iar acum figurează într-un al treilea dosar „datorită efortului procurorilor”.

Izabela Timofeeva a fost în detenție timp de șapte ani din cei zece dictați prin sentințe de condamnare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. În 2019, când i se apropia termenul de eliberare, i-a mai fost intentat un dosar care poate să o bage din nou la pușcărie, spune Ilie Rotaru.

Ilie Rotaru, în trecut avocat, afirmă că de trei ori Curtea Supremă de Justiție a anulat și de trei ori Curtea de Apel a insistat pe condamnarea femeii. Acesta a pus la îndoială veridicitatea probelor administrate, spunând că dosarele au fost fabricate. În calitate de președinte al asociației obștești care apără drepturile cetățenilor, Ilie Rotaru, și-a asumat să alcătuiască și să facă publică o listă a persoanelor care se fac vinovate de condamnări ilegale în Republica Moldova.

„Noi o să facem o listă de judecători, în fiecare dosar, care au fost vinovați de condamnările ilegale. Noi am făcut această asociație cu o speranță că să începem activități pentru a contracara activitățile justiției ilegale, pentru că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este ceva inacceptabil”, a precizat Ilie Rotaru.


Acesta a sugerat că e nevoie și de o verificare a modului în care acționează acuzatorii de stat în dosarele de corupție. „Haideți să examinăm câte 10 dosare ale fiecărui procuror anticorupție care le-a trimis în ultimul timp în judecată. Și să vedem câte sunt dintre ele legale și întemeiate. Am scris multe scrisori Procuraturii Generale și Procuraturii Anticorupție, m-am cerut la audiență, am scris și președintelui Republicii Moldova și prim-ministrului și procurorului general, procurorului anticorupție. Le-am trimis o sumedenie de materiale. Dar n-am primit nicio reacție”, a regretat activistul Ilie Rotaru.

Izabela Timofeeva, prezentă la conferința de presă, a spus că victimele dosarelor penale fabricate nu cunosc unde să se adreseze și nu au de la cine să aștepte ajutor.  „Spre regret, avocații nu vor să intre în conflict cu Procuratura”, a spus femeia. Ea a adăugat că în această situație singura cale este să apeleze la asociații obștești, cum este Asociația  „Cetățenii pentru Drepturile Copiilor, Invalizilor și Pensionarilor”.


Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.