logo

Ilie Ceban: Construcțiile neautorizate mereu au fost în vizorul autorităților publice locale


https://www.ipn.md/index.php/ro/ilie-ceban-constructiile-neautorizate-mereu-au-fost-in-vizorul-7967_1091874.html

Nerespectarea normelor în domeniul construcțiilor, lipsa documentației de urbanism aprobate, duce la realizarea haotică a fondului de edificii, la afectarea aspectelor arhitecturale ale clădirilor. Răspunzând la o solicitare a reporterului IPN, viceprimarul municipiului Chișinău, Ilie Ceban, a menționat că situația construcțiilor neautorizate este permanent monitorizată de autoritățile publice locale prin emiterea actelor care curmă și sancționează fenomenul.

„Au fost efectuate lucrări de demolare a construcțiilor neautorizate, emise prescripții, elaborate refuzuri la solicitări de eliberare a actelor permisive în domeniul construcțiilor, expediate sesizări către organele competente”, a precizat viceprimarul.

„Administrația publică locală, în limita competenței instituționale, prin intermediul agenților constatatori desemnați prin dispoziția primarului general, este abilitată să constate executarea neconformă a lucrărilor de construcție în lipsa autorizației de construcție, în acest sens fiind încheiate procese verbale cu privire la încălcare. Atunci când cerințele normative în cadrul executării lucrărilor de construcție sunt ignorate, ca măsură suplimentară și de intervenție urgentă, se poate dispune suspendarea sau revocarea actelor permisive în domeniu”, precizează Ilie Ceban în răspunsul său.

Potrivit lui, instanța de judecată poate obliga persoana care a construit neautorizat să-și asume cheltuielile pentru dauna cauzată prin intervențiile sale. „Subdiviziunile structurale ale Primăriei și Consiliul municipal Chișinău oferă tot suportul și explicațiile privind cadrul legal la petițiile depuse de către cetățeni. Prevenirea și documentarea construcțiilor neautorizate la faze incipiente reprezintă sarcini mari pe seama autorității publice locale, reieșind din suprafața teritoriului administrat, numărul redus al specialiștilor, posturile de regulă vacante, ținând cont de retribuția mizeră”, afirmă viceprimarul.

Purtătorul de cuvânt al primarului general al capitalei, Natalia Ixari, spune că este complicat de stabilit un număr exact de construcții neautorizate în municipiul Chișinău. „Ca să fie clar câte construcții sunt neautorizate, trebuie să fie efectuată inventarierea tuturor construcțiilor care sunt în Chișinău. Această inventarierea a Chișinăului, a monumentelor istorice din oraș, trebuie să fie făcută inclusiv cu ajutorul Ministerului Culturii”, a spus ea.

Viceprimarul Ilie Ceban precizează că legislația națională nu permite legalizarea construcțiilor neautorizate. În cazul când o persoană intenționează să inițieze efectuarea unor intervenții la încăperea sau încăperile din cadrul blocului locativ, aceasta poate realiza lucrările solicitate doar în cazul când dispune de acte permisive care se eliberează în condiții prevăzute inclusiv de Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, Legea cu privire la locuințe.

Cazuri multiple de încălcare a legislației din partea locatarilor sunt generate în mare parte de necesitatea îmbunătățirii condițiilor locative care se execută din cont propriu fără apelarea la specialiști din domeniu cu respectarea procedurilor legale stabilite. Alina Popovici, vicepretorul sectorului Centru, spune că „intervențiile neautorizate în blocurile locative se execută din nemulțumirea față de condițiile locative, în condițiile incapacității financiare de procurare a unui spațiu locativ satisfăcător”.

La rândul său, viceprimarul Ilie Ceban afirmă că persoanele execută lucrările cu forțe proprii pentru a economisi finanțe care sunt semnificative pentru elaborarea expertizelor tehnice. Potrivit lui, un motiv suplimentar pentru efectuarea lucrărilor în lipsa actelor permisive mai este și faptul că autoritatea publică locală nu participă la recepția finală a construcțiilor. De aceea succesele în sensul diminuării fenomenului construcțiilor neautorizate țin de implicarea în proces a mai multor instituții în limitele competenței fiecărui în parte.

Conform legislației, construcțiile executate în lipsa certificatului de urbanism pentru proiectare, a documentației de proiect și a autorizației de construire se consideră construcții neautorizate.