logo

Ilian Cașu: Ajutoarele umanitare, element de campanie pentru Igor Dodon


https://www.ipn.md/index.php/ro/ilian-casu-ajutoarele-umanitare-element-de-campanie-pentru-igor-8004_1073464.html

Ilian Cașu, vicepreședinte al Partidului Partidul Nostru consideră că celula de criză care se ocupă de gestionarea pandemiei de COVID-19 trebuia formată atât din majoritatea parlamentară, deputații din opoziție, cât și reprezentanți ai partidelor extraparlamentare și ai societății civile. În așa fel, în opinia sa, responsabilitatea era împărțită egal și ajuta la consolidarea societății moldovenești. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Culorile politice ale ajutorului internațional pe timpul pandemiei”, organizate de Agenția de presă IPN.

„Chicu, Dumbrăveanu și Dodon au văzut în această celulă de criză un instrument de manipulare, de show. Sunt orientați doar în a obține profit politic din pandemie prin manipulare, prin lipsa de transparență. S-au preocupat doar de show-uri politice. Au vrut sa stoarcă doar capitalul politic în timp ce lumea suferă și oamenii mor de COVID prin spitale. Igor Dodon este în plină campanie electorală pentru prezidențiale, lucrul acesta s-a văzut cu ochiul liber, nu trebuie să fii analist politic”, a declarat Ilian Cașu.

Mai mult decât atât, oficialul consideră că Procuratura generală, CNA și SIS trebuie să intervină pentru a o feri un răspuns societății cu privire la dispariția ajutoarelor umanitare.


Ilian Cașu consideră că președintele Igor Dodon este un dintre primele persoanele din care politizează ajutoarele umanitare ce ajung în țară.

„Noi vorbim despre cei la guvernare pentru ca procesul acesta de ajutor umanitar pe timp de pandemie este politizat anume de Dodon și cercul sau de încredere. Ce înțelege cetățeanul din aceasta? Probabil că este important la nivel de percepție, dar și mai important este dacă acest ajutor ajunge la destinație, la cetățean, dacă acest ajutor ajunge la medicii de pe frontul COVID. Asta este marea problemă, aici este elementul de corupție, de furt, de tâlhărie și lucrul ăsta ne îngrijorează. Sunt două elemente: 1) intenția lui Dodon de a face din ajutor element de campanie electorală și 2) elementul de furt care trebuie investigat de organele de drept”, a spus Ilian Cașu.

Partidele parlamentare de la guvernare, responsabile de gestionarea situației în domeniul ajutorului internațional, nu au acceptat invitația la dezbaterea IPN, iar reprezentanții partidelor parlamentare de opoziție, și ele cu o anumită implicare în tema dată, nu au fost invitați pentru a nu distorsiona caracterul tradițional echilibrat al dezbaterilor IPN.

Dezbaterile „Culorile politice ale ajutorului internațional pe timpul pandemiei” sunt ediția a 133-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.