logo

Ilia Trombițki: În Moldova există doar două surse mari de apă potabilă: Prut și Nistru


https://www.ipn.md/index.php/ro/ilia-trombitki-in-moldova-exista-doar-doua-surse-mari-7967_1078317.html

Apa din fântânile și râurile din Republica Moldova nu este bună de băut. În țară există doar două surse mari de apă potabilă: râurile Prut și Nistru. O spune directorul executiv al Asociației Internațio nale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, doctorul în biologie Ilia Trombiţki.

Într-o conferință de presă la IPN, Ilia Trombițki, a menționat că teritoriul cuprins între râurile Prut și Nistru nu dispune de acces la alte surse de apă potabilă sustenabile din punct de vedere economic. În opinia sa, sursele de apă trebuie construite artificial sau trebuie de muncit pentru a îmbunătăți resursele de apă existente. Asta pentru că apa subterană în proporție de 80% este mineralizată, iar cantitatea de sare este mai mare de 1g/l. Respectiv, doar 20% din aceste ape pot fi folosite pentru consum sau irigare.


De asemenea, spune Ilia Trombițki, apa din fântâni nu corespunde cerințelor, chiar dacă oamenii s-au obișnuit cu ea. În mod ideal, ar trebui să se aibă grijă de râurile mici, prin restaurare peisajului natural și prin mărirea suprafețelor de pădure. De acest lucru trebuie să se îngrijească Guvernul. Pentru a obține efectul necesar, este nevoie de mărit de trei ori teritoriile împădurite. Pământul neîmpădurit, prelucrat, îmbibă apa repede, apoi aceasta se evaporă. Pe când în păduri apa se menține mai mult în sol.

Eroziunea pământurilor, murdăria generată de gospodării, poluarea cu plastic și micro-plastic – sunt pericolele punctate de Ilia Trombițki. Doctorul în biologie spune că în orice râu din Moldova pot fi găsite tone de plastic.

Potrivit lui Ilia Trombițki, statul nu vrea cu nimeni să se certe, pentru că APL-urile nu vor ca pământul lor să devină păduri, pentru că desfășoară altă activitate pe el. Dar potrivit legislației, o parte din teritoriul de lângă maluri nu aparțin localnicilor sau APL-urilor, ci organelor care sunt responsabili de ape. E necesar ca pe acest teritoriu să se planteze arbori și arbuști.

Ilia Trombițki consideră că statul ar trebui să implementeze Directiva-cadru a Uniunii Europene privind apa, care a intrat în vigoare în 2000. Aceasta creează un cadru legislativ și politic coerent pentru toate problemele legate de apă, pentru a asigura calitatea ecologică a tuturor surselor europene de apă până în 2027.

Specialistul în problemele managementului apelor din ONG cehă „Arnika” Vlastimil Karlik a subliniat că îmbunătățirea calității apelor poate reuși doar în cazul atenției prioritare a statului și implicării tuturor, inclusiv și a comunităților locale.