logo

Ilan Șor: Mergem în alegeri pentru a câștiga și pentru a obține funcția de prim-ministru


https://www.ipn.md/index.php/ro/ilan-sor-mergem-in-alegeri-pentru-a-castiga-si-8011_1082279.html

Partidul Politic Șor s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Programul electoral a fost prezentat de liderul partidului, Ilan Șor, în cadrul unui briefing de presă în format de videoconferință, transmite IPN.

Potrivit lui Ilan Șor, Partidul Șor nu merge în alegeri ca să acumuleze mandate și să intre în Parlament, ci merge în alegeri pentru a schimba viața oamenilor radical, repede, timp de un an, nu în patru sau mai mulți. „Partidul Șor merge în alegeri pentru a câștiga și pentru a obține funcția de premier al republicii. Un prim-ministru care va putea construi și va schimba viața oamenilor în mai bine. Eu știu că voi fi cel mai eficient prim-ministru al Republicii Moldova, care va putea, timp de un an, să schimbe viața oamenilor spre mai bine, aici și acum”, a mai spus Ilan Șor.

Ilan Șor susține că cetățenii în cadrul actualelor alegeri au de ales între două opțiuni: fie îi aleg pe cei pe care i-au votat și până acum, fie votează pentru Partidul Șor, care a demonstrat prin fapte ce poate. „Nu trebuie să votați pentru unii și aceeași, să vă mințiți și să credeți că nu au reușit data trecută, dar la sigur vor reuși acum. Nu, prieteni, ei nu au reușit nici atunci, nici acum și nici data viitoare vor reuși”, a spus acesta.

Liderul Partidului Șor susține că, imediat după accederea la putere, va introduce monopol de stat la importul alcoolului, produselor petroliere și tutunului. În câteva luni, se va mări bugetul statului și se va mări nivelul vieții oamenilor. Va începe construcția fabricilor și întreprinderilor de stat. Vor fi colectate impozitele eficient. Timp de jumate de an, sistemul economic pe care-l propune va aduce bani mai mulți în buget, afirmă Ilan Șor.

După ce va fi majorat bugetul, Partidul Șor va face așa ca pensiile să crească la o cifră demnă. Potrivit lui Ilan Șor, Moldova trebuie să introducă venitul minim pentru fiecare cetățean, indiferent dacă e șomer sau nu. Acest lucru va face partidul în primul an de guvernare.

Educația, inclusiv superioară, trebuie să fie gratuită. Medicamentele pentru vârstnici trebuie la fel, să fie gratuite. Trebuie să existe locuințe sociale și țara trebuie să introducă acest program. Imediat să fie creată o companie de stat care să construiască așa cum se construiește la Orhei, orașul în care a fost primar.

Ca prim pas în lupta cu corupția, comisarii și procurori și judecătorii de raioane trebuie să fie aleși. Lor să le fie asigurate studii și salarii de cel puțin 1500 de euro. Trebuie de introdus sistemul de juriu în judecată.

Condamnat de prima instanță, în 2017, la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere, Ilan Șor a dispărut din spațiul public în iunie 2019 și i s-a intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a țării. Cauza este examinată în continuare în instanța de apel, în lipsa inculpatului. În intervențiile sale în format de videoconferință, Ilan Șor pledează nevinovat.