logo

Igor Volnițchi: În cazul unei înțelegeri PSRM-ACUM, ea trebuie să aibă loc ținându-se cont de opinia partenerilor externi


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-volnitchi-in-cazul-unei-intelegeri-psrm-acum-ea-trebuie-sa-aiba-loc-tinandu-7978_1048060.html

Dacă va avea loc o înțelegere dintre Partidul Socialiștilor și blocul ACUM privind o potențială majoritate parlamentară, în această situație trebuie să se țină cont și de opinia partenerilor externi. De această părere este politologul și jurnalistul Igor Volnițchi. În opinia lui, Republica Moldova se află actualmente într-o situație destul de dificilă. Toate proiectele sociale implementate în ultima perioadă au exercitat o anumită presiune asupra bugetului țării, iar fără susținerea externă Moldova nu poate să depășească situația, transmite IPN.

„De aceea, oricare ar fi coaliția – va fi una dintre PSRM și ACUM sau dintre PDM cu PSRM, ea trebuie să țină cont de opinia partenerilor externi”, a afirmat politologul la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

În opinia lui, partenerii externi își doresc ca în Republica Moldova să existe stabilitate. „Aici este și granița NATO, și granița Uniunii Europene și sunt atât interesele Statelor Unite ale Americii, cât și ale Uniunii Europene și Federației Ruse. Tuturor le trebuie, în primul rând, stabilitate, dar nu cu orice preț”, este de părere politologul.

Totodată, Igor Volnițchi spune că partidul de la guvernare are în vedere posibile alegeri anticipate având în vedere tempoul cu care continuă să implementeze unele programe sociale cum ar fi majorarea pensiilor, „Drumuri bune 2”, „Prima casă 4”. „Adică, partidul puterii admite că ar putea avea loc alegeri anticipate”, a notat politologul.

Juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, este de părere că Uniunii Europene i-ar conveni o alianță dintre Partidul Socialiștilor și blocul ACUM. „De ce? Nici unii, nici alții nu sunt implicați în scheme, nimeni n-are „păcate” mari. Dacă formațiunile vor ajunge la un consens și vor începe să genereze stabilitate economică, acest lucru va duce spre o stabilitate socială, plus neutralitatea despre care vorbesc socialiștii – acestea sunt o garanție pentru UE că pe teritoriul țării nu va fi o armată rusească, iar pentru Federația Rusă – că nu va fi o armată NATO”, spune juristul.