logo

Igor Munteanu: Republica Moldova trebuie să rupă lanțul izolării sale de lumea euroatlantică


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-munteanu-republica-moldova-trebuie-sa-rupa-lantul-izolarii-7978_1092834.html

Republica Moldova trebuie să rupă lanțul vicios al izolării sale de lumea euroatlantică, întărind mecanismele de alerte timpurii și de gestionare a crizelor contra unor tentative tot mai nocive de a exploda pacea internă prin diverse acțiuni de tip hibrid, susține Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, citat de IPN.

Potrivit lui, activitatea recentă a unor grupuri ale așa-zisei Mișcări de eliberare națională (NOD), care contestă legislația Republicii Moldova și cheamă, prin colectarea de semnături, la restabilirea URSS, conferindu-i Federației Ruse dreptul de a modifica liber frontierele conform anului 1945, este subversivă, dușmănoasă și trebuie oprită. „Timiditatea organelor de stat în aceste situații este de neînțeles, invită parcă la creșterea mizei și subliniază impunitatea autorilor unor grupuri bolșevizate, bine finanțate din Rusia. Este evident că reluarea vechilor narative putiniste, după care destrămarea URSS a fost o catastrofă, și că singura cale de eliberare de colonialismul vestic vine prin ”operațiune specială” rusească, reprezintă o tentativă certă de destabilizare a vieții politice în Republica Moldova. Autoritățile trebuie să știe că adversarul lucrează de zor la proiectul său și este necruțător. Avem nevoie de măsuri prompte de curmare a reactivării rețelelor fsb-iste, dislocând susținerea de care unele dintre ele se bucură lobbiștii transnistreni și putiniști chiar în cadrul unor instituții ale statului”, afirmă fostul ambasador.

Igor Munteanu, spune că este cât se poate de evident că Rusia va încerca să folosească lipsa de experiență în domeniul securității și apărării actualei guvernări ca un avantaj pe teren, semănând haos și disperare printre cetățeni. „O evaluare onestă arată că doar în ultimele 10 zile, numărul acțiunilor cu caracter subversiv s-a dublat în mai multe localități din Republica Moldova, sporind în intensitate și pericol. Trebuie să ne îngrijoreze capacitatea grupurilor pro-Putin de a mobiliza populația și de a face rău prin acțiuni de deconectare a infrastructurii critice în următoarele săptămâni. Pentru că Republica Moldova este atacată exact acolo unde nu există reforme veritabile, unde se trage de timp ori se imită schimbări superficiale, păstrând status quo și interesele unor grupuri cleptocratice (energie, transport, apă potabilă)”.

Igor Munteanu susține că deciziile recente de scădere bruscă a volumelor de gaze livrate se citește în tandem cu activarea mișcărilor subversive, după luni de zile în care conexiunile rapide cu piața europeană au fost blocate sub argumentul prețului mai convenabil pentru gazele livrate de Moldovagaz.

Potrivit lui, Republica Moldova intră într-o perioadă extrem de volatilă, în care Guvernul nu are dreptul la experimente și acoperiri de eșecuri programate. „Moscova este cinică când își urmărește interesele, iar acum, în situația în care succesele sale militare din Ucraina s-au împuținat, ar trebui să ne deranjeze orice tentative de a înregistra succese asupra unui stat încă foarte vulnerabil cum este Republica Moldova, astfel că suntem obligați să acționăm strategic, ieșind din letargia care caracterizează în acest moment, în linii mari și cu mici excepții, sectorul de securitate și apărare”.

Fostul ambasador in SUA mai spune că la 8 luni de la începerea agresiunii rusești contra Ucrainei, Republica Moldova se găsește în aceeași zonă de fragilitate și amenințări externe. „Teritoriul RM este survolat de rachete de croazieră care distrug populația și orașele Ucrainei, Rusia încalcă flagrant prevederile Tratatului politic moldo-rus, iar oficialii vorbesc la modul ipotetic despre ”măsuri” de răspuns, prezumtive reacții, de parcă cineva ne-ar asigura în mod automat garanțiile de securitate pe care nu le conține așa-zisa neutralitate. Uneori ai impresia că asiști la sesiuni de auto psihoză colectivă, mai ales când aceștia insistă pe „ajutoare neletale” ori pe obligații și garanții pe care nimeni nu ni le-a oferit. Trebuie să mergem dincolo de condamnarea crimelor comise de statul rus în Ucraina. Trebuie să avem inițiative. Să instalăm sisteme de apărare aeriană și de alertă timpurie înainte ca următoarele rachete de croazieră să străbată spațiul nostru aerian”, conchide Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA.