„Nu am crezut s-o văd și pe asta”. Așa a comentat Igor Munteanu refuzul Comisiei Electorale Centrale de a-l înregistra în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Acesta a spus că este dezamăgitor și rușinos faptul că autoritatea electorală a introdus acest sistem „ce permite puterii să completeze listele de subscripție în două zile, folosind resursele administrative uriașe, dar nu în stradă, așa cum au făcut cei de la Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, printre oameni”, transmite IPN.
„Raportul CEC pretinde că anumite date au fost scrise eronat pe listele de subscripție, ori că identificarea lor nu corespunde cu cele din bazele de date menținute de CEC, ori că susținătorii noștri nu aveau viză de reședință în aceste raioane, ori nu aveau drept de vot, nu erau arondați în circumscripția electorală respectivă sau nu erau completate toate rubricile”, a remarcat Igor Munteanu.
Potrivit lui, CEC tolerează un sistem camuflat de corupție sistemică care deformează opțiunile oamenilor. „Cred că autorii lui nici măcar nu au testat reacțiile cetățenilor. Mulți cetățeni au refuzat să semneze pe motiv că le cerem date cu caracter personal, cum ar fi domiciliu sau numărul buletinului de identitate, recunoscând totodată că li s-a cerut din partea mai multor partide doar să semneze pentru că datele lor erau deja inserate pe listele lor. Înțelegem astfel că toate celelalte date erau deja copiate de către unii concurenți electorali și că actualul sistem a avantajat din start partidele care controlează administrația centrală sau locală”, afirmă Igor Munteanu.
Liderul CUB susține că utilizarea datelor personale a creat dezorientare și chiar teamă printre cetățenii abordați în perioada colectării semnăturilor, suspiciunile fiind legate de faptul că anumite partide cereau datele personale de la ei, în stradă, la corturi, acasă, iar alții deja dețineau aceste date personale, fără a se aștepta să le fie oferite de cetățeni. „Mie mi se pare o mare inechitate și o deformare a scopului propus. Nu mai vorbesc aici ca s-a încălcat flagrant legislația cu privire la protecția datelor personale”, a mai spus Igor Munteanu.
Ca urmare a verificării datelor din 611 liste de subscripție prezentate, ce conțin 17 357 de semnături ale susținătorilor, 2530 de semnături au fost declarate nevalabile. „Numărul de semnături declarate nevalabile a dus la diminuarea semnăturilor valabile prezentate de candidatul la funcția de președinte al Republici Moldova, Igor Munteanu, sub limita imperativă de minimum 15 mii de susținători”, a precizat Mircea Catîrău, membru CEC.