logo

Igor Munteanu: Injustiția este cea care alungă oamenii din țară


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-munteanu-injustitia-este-cea-care-alunga-oamenii-din-8004_1082897.html

Injustiția este cea care alungă oamenii din țară, precum și lipsa de condiții în care omul să-și poată manifesta talentul și să-și împartă experiența. Injustiția înseamnă procurori corupți, sisteme lacome care-i îmbogățesc doar pe câțiva. Pentru respectiva situație, Platforma DA propune drept soluții: evaluarea judecătorilor, un DNA după modelul românesc și întărirea disciplinei fiscale. Declarații în acest sens au fost făcute de candidatul Platformei DA la funcția de deputat, vicepreședinte al formațiunii, Igor Munteanu, la dezbaterea electorală organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Igor Munteanu, politizarea actului de justiție este o mare problemă sistemică. El spune că, înainte de plecarea lui Vladimir Plahotniuc din Moldova „a existat o scrisoare semnată de 600 de procurori din țară de sprijin pentru PDM, iar asta înseamnă politizare și subordonarea justiției unui partid politic. Cât privește numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională, aceasta este este un exemplu de judecător care respectă legea, un lider de instituție și este un model pentru alți judecători. După ce Domnica Manole a fost expulzată abuziv din sistem, s-a regăsit pentru puțin timp printre susținătorii unei idei de recuperare democratică a Republicii Moldova. Din momentul în care a revenit în sistemul judecătoresc, a renunțat la orice afiliere și a luat un model de conduită exemplar”, a spus reprezentantul Platformei DA.

El a remarcat că nu e susținătorul numirilor politice în funcție, inclusiv în sistemul judecătoresc, și că va pleda pentru numirea prin concurs.

În altă ordine de idei, Igor Munteanu, consideră că există niște frigidități sistemice la capitolul economie. „Este vorba despre corupție, constrângeri în sistemul energetic și reputația proastă pe plan internațional. De asta Republica Moldova nu poate atrage finanțări decât din partea organizațiilor internaționale, nu poate atrage businessul privat. Din cauza corupției, foarte multă lume nu vrea să aibă de a face cu Republica Moldova și din cauza că sistemul energetic este produsul unor înțelegeri clientelare dintre Federația Rusă și anumite grupuri locale oligarhice, de aceea nu pot fi asigurate condiții prielnice pentru dezvoltarea economiei”. În opinia candidatului Platformei DA, resursele umane sunt și ele importante, dar fără infrastructură, conectarea la dezvoltarea tehnologică, oamenii nu vor sta în țară.

În viziunea Platformei DA, producătorii autohtoni trebuie să aibă din partea statului politici de susținere, deoarece toate magazinele sunt pline de produse străine. „Pe lângă agricultură, Platforma DA își propune să dezvolte industria de procesare a produselor agricole. Reindustrializarea țării prin susținerea parcurilor economice, multifuncționale trebuie să fie o politică determinantă a statului în raport cu micii producători.

În adresarea sa către cetățeni, Igor Munteanu, a remarcat că Platforma DA este partidul care luptă pentru integritate în serviciul public, pentru bunăstare acasă, familii puternice, pentru revenirea „în sânul familiei europene”, unde este prosperitate și unde moldovenii se simt confortabil. Platforma DA este pentru o coaliție care să lucreze pentru bunăstare și viitorul copiilor. „Resping categoric ideea unei „cârdășii” cu Renato Usatîi, Igor Dodon sau cu Ilan Șor. Platforma DA știe cum să facă ca actuala guvernare să rămână sub control public și să lucreze cu actualul președinte”, a spus el.

La cea de-a șaptea dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală – 2021” au mai participat reprezentantul Partidului Oamenilor Muncii și al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

La cea de a opta dezbatere electorală IPN, care va avea loc joi, 8 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali: Partidul Democrat din Moldova, Partidul Unității Naționale și Mișcarea Profesioniștilor Speranța – Надежда.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.