logo

Igor Munteanu: Are loc o repartajare a tuturor comisiilor parlamentare


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-munteanu-are-loc-o-repartajare-a-tuturor-comisiilor-7965_1069956.html

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a prezentat, astăzi, un raport de activitate pentru perioada 18 iunie-6 noiembrie. Întrebat de jurnaliști dacă prezentarea acestui raport ar însemna plecarea sa de la președinția Comisiei, Igor Munteanu a declarat că are loc „o configurare a radicală a tuturor comisiilor și nici nu va avea timp să demisioneze”. În opinia sa, are loc „o repartajare a comisiilor parlamentare, iar Comisia economie, buget și finanțe va preluată de o altă forță politică”, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, deputatul a declarat că, în cele cinci luni de activitate, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe și-a îndeplinit onorabil competențele definite prin regulamentul de funcționare. A răspuns prompt și calitativ la inițiativele Guvernului Sandu, dar și a deputaților care-au avut proiecte legislative și subiecte de competența comisiei.

Igor Munteanu a menționat că esențială a fost decizia de lichidare a duty-free-urilor din regiunea transnistreană, un factor esențial, în opinia sa, pentru contrabandă și ilegalități la scară industrială. „Am susținut politica fiscală a Guvernului Sandu ca precondiție a deblocării asistenței externe pentru Republica Moldova, chiar dacă am avut multe dezbateri și dezbateri aprinse pe aceste subiecte. Am văzut misiunea mea în calitate de președinte al Comisiei pentru a susține o guvernare europeană în Republica Moldova, care să aibă susținerea politică necesară pentru a construi un stat ferit de corupție, de monopoluri, orientat spre dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil”, a notat deputatul.

Pe lângă consultările publice la un șir de proiecte, Igor Munteanu menționează că pe 10 octombrie au fost prezentate rezultatele unei investigații lansate de Comisia economie cu privire la situația pieței nucifere. „Am depistat o serie de acțiuni concertate ale structurilor de stat, existența unor scheme frauduloase, falsuri în acte și cazuri de evaziune fiscală, având drept scop monopolizarea pieței de nuci prin manipularea organelor de control și favorizarea unor companii afliate politic. Am obținut la sfârșitul lunii octombrie rezolvarea acestui subiect, chemând la răspundere principalele companii din acest domeniu, astfel încât prețurile de achiziție au revenit la cele existente în 2016. Observ însă că, la o săptămână după căderea Guvernului Sandu, situația a revenit cu exactitate la cea care exista până la soluționarea crizei”, a declarat deputatul.

Igor Munteanu a mai spus că, probabil, cea mai vizibilă implicare în ultimele luni a fost cea legată de ancheta parlamentară privind legalizarea privatizărilor și concesionărilor unor proprietăți publice în perioada anilor 2015-2019. Este vorba despre rapoartele cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, privatizarea „Air Moldova” și alte întreprinderi de stat.

„Lupta noastră continuă și experiența primelor cinci luni de muncă legislativă ne-a oferit o perspecivă mai bună asupra scopului comun”, a spus parlamentarul.