logo

Igor Grosu: Vom avea un Guvern până la sfârșitul lui iulie


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-grosu-vom-avea-un-guvern-pana-la-sfarsitul-lui-iulie-8011_1082761.html

Vom avea un Guvern învestit până la sfârșitul lunii iulie, care să înceapă cât mai curând negocierile cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială pentru deblocarea asistenței financiare externe. Este convingerea liderului PAS Igor Grosu. Președintele interimar PAS spune că formațiunea are pregătită configurația aproximativă a noului Executiv, însă componența echipei guvernamentale va depinde de faptul dacă PAS va obține sau nu majoritatea la 11 iulie, notează IPN.

Potrivit președintelui PAS, imediat după alegerile anticipate va fi învestit un nou Guvern, întrucât acum Republica Moldova nu își permite luxul unor negocieri interminabile. Noul Executiv va trebui să negocieze cât mai grabnic acordurile cu organizațiile financiare internaționale și să pregătească bugetul pentru anul 2022. Grosu spune că pentru funcția de prim-ministru sunt luate în considerare numele său și cel al Nataliei Gavrilița.

„Luând în considerare experiența din această iarnă, când au fost desemnați doi candidați la funcția de premier, cel puțin două nume deja avem. Decizia o vom lua, totuși, după alegeri. Va trebui foarte repede să ne mișcăm, va trebui să fie aprobat repede bugetul, ca să intrăm în iarnă cu legea bugetului aprobată. Va trebui să aprobăm majorările de pensii pe care le-am promis, astfel încât până la 1 octombrie să intre în vigoare noile majorări”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

De asemenea, președintele interimar PAS respinge acuzațiile contracandidaților potrivit cărora Maia Sandu ar promova imaginea PAS în timpul vizitelor avute atât în raioanele Republicii Moldova, cât și în străinătate. Liderul PAS afirmă că șefa statului nu încalcă legislația și nu este implicată în această campanie electorală.

„Președintele Sandu este o persoană activă, are în atribuțiile sale politica externă, este invitată în străinătate, trebuie să ne reprezinte și o face foarte bine. În plus, președintele are dreptul să se întâlnească cu cetățenii. Nimeni n-o să găsească nicio secvență în care președintele să cheme la vot în favoarea unui partid politic”, a mai spus Igor Grosu.

În eventualitatea în care PAS nu va obține o majoritate absolută în viitorul Parlament, Igor Grosu spune că formațiunea sa va face alianță fie cu partidele proeuropene, fie cu cele care vor subscrie programului PAS de guvernare.