logo

Igor Grosu: Pentru cetăţean anul 2016 a fost unul prost


https://www.ipn.md/index.php/ro/igor-grosu-pentru-cetatean-anul-2016-a-fost-unul-prost-7978_1031538.html

Anul 2016 pentru cetăţean a fost unul prost, pentru că a fost minţit de fiecare dată şi  i-a fost acreditată ideea să stea liniştit că pentru el gândeşte altcineva – tot felul de consilieri şi „desigur, coordonatorul”. Acest lucru nu se face, cu siguranţă, fără acordul celorlalte partide de la guvernare. Societatea a devenit, mai ales, după campania electorală, mai dezbinată şi lipsită de încredere în instituţiile statului. De această părere este secretarul general al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, participant la dezbaterea publică: „Republica Moldova la răscruce de ani politici”, ediţia a 67-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Igor Grosu a menţionat că anul 2016 a fost unul marcat de proteste, cel puţin prima jumătate şi astfel a fost resimţită starea de spirit din societate faţă de aşa numita guvernare şi felul cum guvernează – noaptea pe ascuns, cu acţiuni spontane şi în lipsa unor dezbateri publice prealabile. Potrivit lui, răspunsul la acele proteste a fost crearea celor două oferte politice – PAS şi Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr. Un alt eveniment marcant al anului, în opinia sa, a fost decizia Curţii Constituţionale, prin care s-a revenit la alegerea directă a preşedintelui de către cetăţeni.

La fel, potrivit lui, anul a fost marcat de alegeri şi de o campanie electorală murdară şi plină de mizerie. Secretarul PAS consideră că după această campanie electorală, oamenii au devenit şi mai dezbinaţi, iar când s-a încercat de a-i uni în jurul unor probleme, cum ar fi corupţia sau altele, cu care se confruntă societatea, „holdingul media” a reuşit să impună anumite clivaje – român- moldovean, est-vest, etc. La fel, oamenii s-au ales cu instituţii capturate, care nu funcţionează în beneficiul lor. În opinia sa, acestea nu funcţionează, pentru că totul se reduce la un pol de putere de unde se trag sforile, iar funcţionarilor le este teamă să întreprindă anumite acţiuni şi în consecinţă poporul nu-i mai crede.

Igor Grosu a declarat că ceea ce fac partidele de la guvernare în prezent este că se suportă unele pe altele, deşi sunt diferite - de la stâng la dreapta - şi această starea e dictată de dorinţa de a supravieţui, pentru că în anul 2014 a fost votat un format, dar în 2015 ne-am trezit cu o cu totul altă conjunctură.

Potrivit lui, anul acesta a fost marcat de lucruri regretabile precum rezultatele alegerilor prezidenţiale şi în acest sens anumite instituţii mass-media au fost folosite cu scopul de a manipula şi de a dezbina. Instituţiile statului şi cele media sunt capturate şi sunt coordonate de un centru de comandă.

Politicianul crede că anul 2017 va fi unul cu surprize, iar noul preşedinte va fi doar un decor. Potrivit lui, astfel va mai exista încă o instituţie compromisă adusă la zero de guvernare, vor continua manipulările gen „trebuie să strângem cureaua, dar nu şi pe cea a guvernării”. În opinia sa, noul preşedinte va fi închis într-o „cuşcă”, pentru că deja i-au fost retrase anumite atribuţii.

Dezbaterile publice cu tema „Republica Moldova la răscruce de ani politici”, sunt ediţia a 67-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de IPN în parteneriat cu Radio Moldova şi cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.